Verrassende winnaars op het Beursplein
Op indexniveau deden zich gemeten van half juli tot halverwege deze week relatief weinig schokken voor. Het was echter wel opvallend dat de AEX (-2,2%) licht verloor, terwijl de AMX (+5,5%) en de AScX (+7,5) ruim wonnen. En binnen de drie indices waren er zeker een een groot aantal verrassende winnaars en verliezers.
In de AEX werd de achterhoede gevormd door drie aandelen die ook al eerder in 2020 de zwaarste klappen kregen: Shell, Aegon en Unibail-Rodamco-Westfield. De grote verliezer van de zomer was echter Galapagos, nadat was gebleken dat de Amerikaanse introductie van een veelbelovend middel voorlopig van de baan is. Verder vond ik het opvallend dat ASML en ASMI, twee van de grote winnaars van het eerste halfjaar, sinds half juli juist wat terrein prijsgaven. ING (+8,0%) en Randstad (+7,9%), juist twee verliezers van het eerste halfjaar, waren nu de grootste stijgers.
Ook in de AMX behoorden twee vastgoedaandelen, NSI (-12,3%) en ECP (-20,6%), weinig verrassend tot de achterblijvers. Wél verrassend waren de uitbundige koersprestaties van PostNL (+31,0%), Arcadis (+20,9%), Signify (+19,1%), OCI (+15,3%), Fugro (14,9%), WDP (+14,8%), Altice Europe (+12,3%) en Corbion (+10,8%). Met uitzondering van het houdadvies op Signify betreft het allemaal koopadviezen. Op deze plek wees ik een maand geleden al op Fugro, OCI en Altice Europe als koopwaardige midcaps.
Dat er met achtergebleven mid- en smallcaps geld te verdienen was, lieten ook de uitslagen in de AScX sinds half juli zien. Hier waren Vastned Retail (+25,3%), Vivoryon (+24,7%), Ordina (+23,7%), SIF (+21,8%), Alfen (+18,8%), Neways (+18,3%) en Accell (+17,9%) de grote stijgers. Van deze aandelen hebben wij Vastned Retail en Neways op onze kooplijst staan. En ook in de AScX is een vastgoedfonds, Wereldhave, met -13,7% de hekkensluiter. Met uitzondering van Vastned en WDP bleven de vastgoedfondsen dus de kneuzen deze zomer.
Verrassende winnaars
De verrassende winnaars het afgelopen kwartaalcijferseizoen op het Beursplein wijzen erop dat beleggers met kleine en middelgrote Nederlandse fondsen bereid waren ondanks corona weer wat grotere risico’s te nemen. Dat is een trend die de komende maanden zal doorzetten.