Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Tip Terugblik Menno van Hoven, 27 aug 2020 14:00

Canada Goose krijgt flinke klappen

0 0 Leestijd ongeveer

Een jaar geleden gaf ik een koopadvies voor Canada Goose, de Canadese producent van luxe kleding. De tip was er een voor beleggers met een bovengemiddelde risicotolerantie, zo meldde ik erbij, en die toevoeging bleek niet ten onrechte.

Eind augustus vorig jaar tipte ik Canada Goose, dat vooral bekend is vanwege zijn winterjassen, vanwege de snelle groei en (internationale) expensiemogelijkheden. De sterk gedaalde beurskoers in de voorliggende maanden was een kans voor de belegger die bereid was wat meer risico te nemen. Ik schreef destijds: ‘Door de scherpe koersdaling van het aandeel sinds het hoogtepunt van $72,27 (voor de notering in de Verenigde Staten), dat in november 2018 werd aangetikt, is (op een koers van $36,96) een interessant koopmoment ontstaan voor beleggers met een bovengemiddelde risicotolerantie. De combinatie van een blijvend sterke groei in de komende jaren, een sterke balans en (eindelijk) een acceptabele waardering met een k/w van nog geen 30 voor een dergelijke snelle groeier maken het aandeel interessant, ook al keert Canada Goose (nog) geen dividend uit.’

Een jaar na de tip is het aandeel ver weggezakt. De warme winter zorgde voor een afnemende vraag naar warme kleding en daarbij kwam nog de toenemende druk van dierenactivisten, die zich via sociale media en de pers steeds sterker tegen Canada Goose keerden. Het bedrijf gebruikt nog altijd bont in een (steeds kleiner wordend) deel van zijn producten, en ook is er kritiek op de manier waarop het dons en de veren van ganzen worden geplukt die het bedrijf in zijn winterjassen verwerkt. Canada Goose is zelf heel open over de herkomst van de gebruikte materialen. Het bedrijf gebruikt steeds meer alternatieven voor dierlijke producten in zijn assortiment en blijft het aanbod uitbreiden met andere producten, zoals sweaters en shirts voor andere seizoenen dan de winter.

Klap van corona

Net als andere kledingretailers, is ook Canada Goose dit jaar hard geraakt door de coronacrisis. Dit jaar daalt het aandeel 37%, in lijn met bijvoorbeeld sectorgenoot VF Corp (-38% in 2020). Na een sterke start, met een hoogtepunt van $45,09 in november, is de tip nu goed voor -38%.

De jongste kwartaalcijfers van 11 augustus waren niet slecht. De omzet was beter dan verwacht, ondanks een daling van maar liefst 63% als gevolg van de ingestorte verkoop via warenhuizen en eigen winkels, en ook het verlies was kleiner dan analisten hadden verwacht. De prognose viel wel tegen: Canada Goose meldde voor het lopende kwartaal een aanzienlijke omzetdaling te verwachten, vooral door de kelderende verkoop in warenhuizen, die door corona veel minder bezoekers trekken (zoals de Bijenkorf in Nederland). Ook liet het bedrijf weten de productie terug te schroeven en dit jaar minder nieuwe winkels te willen openen. Wat dat laatste betreft blijft de nadruk op China liggen, waar het herstel qua aantal bezoekers sterker was dan in andere regio’s.

Analisten rekenen voor 2020 gemiddeld op een omzetkrimp van 15%, volgend op een 15% hogere omzet van $958 mln in 2019. Normaal gesproken moet Canada Goose, als de coronapandemie geen probleem meer is, de komende jaren weer met dubbele cijfers kunnen groeien.

Korting en risico voor Canada Goose

Afgezien van de coronacrisis en de onvoorspelbare weersomstandigheden verandert er weinig aan de tip van vorig jaar. De balans blijft ijzersterk en de vooruitzichten op lange termijn zijn nog altijd goed. Ook de waardering is, met een voor 2021 voorziene k/w van minder dan 20, aantrekkelijk gezien het groeipotentieel. Dit is echter wel afhankelijk van hoe de coronapandemie zich ontwikkelt.

Wel blijft het gebruik van bont en andere dierproducten een probleem dat zijn stempel zal blijven drukken op het aandeel. Daarom is Canada Goose nog steeds een aandeel met een bovengemiddeld risico. Wie het aandurft, kan op een koers van $22,81 met een flinke korting instappen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor Dividendportefeuille-aandeel VF Corp, dat door de coronacrisis in hetzelfde schuitje zit als Canada Goose.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.