Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Actueel Menno van Hoven, 19 aug 2020 10:46

Beurzen vandaag | Gigantische dreun Galapagos

0 0 Leestijd ongeveer

Op een AEX die kort na opening zo’n 0,3% lager staat, noteert het biotechbedrijf Galapagos de slechtste beursdag sinds de beursgang in 2005. In de VS waren er cijfers van zwaargewichten Walmart en Home Depot.

NL | Galapagos

De AEX noteert licht lager in de ochtendhandel waarbij één aandeel de grote negatieve uitschieter vormt. Galapagos daalt 30%, nadat het biotechbedrijf met tegenvallend nieuws kwam omtrent het middel filgotinib. Dat is in de huidige vorm nog niet klaar voor goedkeuring in de VS. Galapagos spreekt zelf van een tegenvaller omdat het bedrijf bij goedkeuring een mijlpaalbetaling van €100 mln zou ontvangen. Galapagos’ partner Gilead leverde gisteren ruim 3% in op Wall Street en Galapagos zelf paste in reactie zijn ‘cash burn guidance’ voor 2020 neerwaarts bij. Na een uitgestelde opening noteert het aandeel rond 9.30 uur zo’n 30% lager.

Ook waren er vandaag cijfers van ICT Group, dat in de eerste jaarhelft een omzetgroei van 2% realiseerde, waarbij de nettowinst daalde van €2,5 mln naar €2,1 mln. In reactie daalt het aandeel ICT kort na opening 1,5%.

Grootste stijgers AEX/AMX om 9.30 uur:

 • Flow Traders +2,3%
 • KPN +1,2%
 • IMCD +0,9%

Grootste dalers AEX/AMX om 9.30 uur:

 • Galapagos -29,7%
 • Aegon -2,1%
 • Prosus -1.3%

EUROPA

Ook elders in Europa zien we lagere koersen, met een min van 0,3% voor de Eurostoxx50. Individuele uitschieters zijn er bij gebrek aan nieuws niet en slechts één aandeel beweegt meer dan 1%. Dit jaar staat de Europese graadmeter nog altijd op een verlies van 12,5%.

Grootste stijgers Eurostoxx50 om 9.30 uur:

 • CRH +0,3%
 • L’Oréal +0,2%
 • Danone +0,2%

Grootste dalers Eurostoxx50 om 9.30 uur:

 • Engie -1,1%
 • Safran -0,8%
 • Total -0,7%

VS | Walmart en Home Depot

De Dow Jones sloot gisteren 0,2% lager op 27.778 punten, met ook hier nauwelijks noemenswaardige uitschieters. Grootste daler was oliemajor Chevron op het nieuws dat het zijn zinnen heeft gezet op een exploratiedeal in Irak, waar het Nassiriya olieveld goed is voor 4,4 miljard vaten ruwe olie. Ook waren er cijfers van retailgigant Walmart, dat uiteindelijk lager sloot na beter dan verwachte winstcijfers en sterke online verkopen gestuwd door COVID-19. Na een winst van 5% voorbeurs sloot Walmart uiteindelijk 0,7% lager door winstnemingen.

Ook doe-het-zelf-gigant Home Depot kwam met sterke cijfers. Consumenten die thuisblijven klussen meer, wat tot een grotere verkoop van verf, gereedschap en andere onderhoudsproducten van Home Depot leidt. De zogenaamde same store sales (omzet van winkels langer dan een jaar open) groeide met maar liefst 23,4%, veel beter dan de 10,5% waar analisten mee rekenden. Ook Home Depot sloot na een aanvankelijk winst van ruim 5% voorbeurs toch 1,1% lager. Net als bij Walmart is de koers van Home Depot (+31% in 2020) flink opgelopen. Beleggers nemen winst op deze relatief dure aandelen die nabij hun hoogste koersen ooit noteren.

Grootste stijgers Dow Jones:

 • Nike +1,2%
 • McDonald’s +0,8%
 • Procter & Gamble +0,8%

Grootste dalers Dow Jones:

 • Chevron -2,1%
 • JPMorgan Chase -1,4%
 • UnitedHealth Group -1,2%

Grafiek van de Dag | Galapagos

Galapagos krijgt vandaag kort na opening een enorme dreun op het nieuws dat de Amerikaanse FDA geen goedkeuring geeft voor de reumabehandeling die het bedrijf samen met Gilead ontwikkelt. Het aandeel lag er al slecht bij en bereikt vandaag, nadat de opening was vertraagd in verband met de grote koersdruk, een nieuw dieptepunt van €105, 30. De all time high van €252,90 die in februari nog werd aangetikt is daarmee heel ver uit beeld.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.