Updates

Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 27 jul 10:53

Aegon | Omhoog kijken weer mogelijk

0 0 Leestijd ongeveer

Het beursherstel gaat voor een groot deel aan Aegon voorbij. De halfjaarcijfers vormen mogelijk een omslagpunt. Als de Amerikaanse kapitaalbuffer opveert, komt de deur op een kier te staan voor een dividendhervatting.

Aegon is al jarenlang een achterblijver in de Nederlandse verzekeringsbranche op het Beursplein. Het aandeel staat ongeveer 25% lager dan vier jaar geleden. In deze periode is de beurskoers van NN Group met bijna 35% opgeveerd en die van ASR zelfs met meer dan 60%.

Een belangrijke reden van dit grote verschil zijn de matige prestaties van de Amerikaanse activiteiten. Eind 2018 leidden juridische tegenvallers en zwakke beleggingsresultaten bijvoorbeeld al eens tot een flinke winststrop. De afgelopen maanden trekt vooral de flinke daling van de kapitaalbuffer in de Verenigde Staten veel aandacht.

Buffer onder de loep

De kapitaalbuffer is een belangrijke maatstaf om te bepalen of een verzekeraar voldoende financiële ruimte heeft voor het dividendbeleid. In dat opzicht staat Aegon er uitstekend voor. De Solvency II steeg in het eerste kwartaal van 201 naar 208%. Dat percentage ligt boven de eigen doelstelling van 150% tot 200%.

Achter dat mooie percentage gaat echter een flinke onevenwichtigheid schuil, zo blijkt als we de Nederlandse kapitaalbuffer bekijken. Die schoot omhoog van 171 naar 249%, maar deze opleving is een gevolg van Europese regelgeving, die de buffer een boost geeft in tijden van marktonrust. In de Verenigde Staten – waar een dergelijke compensatie ontbreekt – daalde de kapitaalbuffer (RBC-ratio) van 470 naar 376% door het slechte beursklimaat. Dat is maar net binnen de eigen bandbreedte van 350 tot 450%. De opleving op de financiële markten wijst echter op een stevig herstel in het tweede kwartaal.

Advies Aegon

In de aanloop naar de halfjaarcijfers is de ruimte voor meevallers in dit opzicht vrij groot. Dankzij het groene licht van toezichthouder DNB kan de deur op een kier komen te staan voor een interimdividend. Dat vooruitzicht vormt aanleiding om het verkoopadvies te verhogen naar ‘houden’. Een bijstelling naar een koopadvies komt pas aan de orde als nieuwe topman Lard Friese erin slaagt de resultaatontwikkeling stabieler en vooral voorspelbaarder te maken.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!