Werkelijk geen flauw idee
Eerst de negatieve factoren. Ten eerste is het bijna september. Van de twintig grootste koersdalingen van de afgelopen 150 jaar vond een onevenredig groot deel, twaalf stuks, plaats in de maanden september en oktober. In de tweede plaats is het een veeg teken dat in de Verenigde Staten goudmijnaandelen dit jaar de best presterende sector vormen, en de bankaandelen de slechtst presterende. Goud doet het goed in tijden van angst, wanneer de kans op een crash toeneemt. Banken doen het goed als er brede economische activiteit is, maar de stijgende beurskoersen worden met name veroorzaakt door één sector die alles scheeftrekt: technologie.
Een derde reden om negatief te zijn is dat dit een recordjaar is wat betreft het aantal nieuwe beleggers. In Nederland alleen al stonden tienduizenden nieuwe beleggers in de rij om een rekening bij de broker te openen. Hoe zullen al deze nieuwe beleggers reageren als opeens blijkt dat ze ook geld kunnen verliezen op de beurs? Een laatste reden om negatief te zijn is de nieuwe opmars van het coronavirus. Ditmaal zijn het vooral jongeren die besmet raken, maar de aanhoudende voorzichtigheid bij ouderen is rampzalig voor de economie.
De babyboomers, geboren vlak na de Tweede Wereldoorlog, vormen de rijkste generatie ooit. Hun bezoeken aan restaurants, hun reizen en andere uitjes zijn essentieel voor de economie. Een paar procent economische krimp kan al grote gevolgen hebben, zoals we hebben gezien in de laatste grote crisis, die van 2008-2009. De Amerikaanse economie kromp toen met ‘maar’ 4,9%, maar de maatschappelijke gevolgen waren immens.
Steun
Maar misschien geven de positieve tendenzen de komende tijd wel de doorslag op de beurs, zoals de overheidssteun voor getroffen werknemers en ondernemers. Het eerste steunpakket in de Verenigde Staten was zo groot dat tientallen miljoenen Amerikanen meer geld te besteden hadden nadat ze werkloos waren geraakt dan toen ze nog werkten. Dit steunpakket is begin augustus afgelopen en er zijn onderhandelingen gaande over een tweede ronde aan financiële ondersteuning.
De Amerikaanse president Trump heeft al laten weten dat als de partijen in het Congres er niet uitkomen, hij zelf een enorm steunpakket zal lanceren. Het kan dus zomaar zijn dat de Amerikaanse economie een injectie krijgt van honderden miljarden dollars extra. Verder is er het nieuws over een mogelijk coronavaccin. Daarmee gaat het inmiddels net zo als in 2018 en 2019 met het nieuws rond de handelsoorlog tussen de VS en China: bijna elk nieuwsbericht duwt de beurs omhoog.
Welk van deze twee krachten het de komende maanden gaat winnen? Ik heb geen flauw idee…