Schroders | Investeringen infrastructuur verwacht
Eind juni nog riep de Britse premier Boris Johnson dat er binnenkort een nieuw plan op tafel komt te liggen om de zwaar getroffen economie van het Verenigd Koninkrijk nieuw leven in te blazen. Hij schetste de contouren van een ‘New Deal‘ waarbij de Britse overheid de komende jaren £5 mrd investeert in infrastructuurprojecten.
Stimulering
Schroders denkt dat zulke economische stimuleringspakketten in heel Europa een aantal nieuwe investeringsmogelijkheden voor infrastructuur kunnen bieden. Vóór de coronacrisis kampten diverse Europese landen namelijk met grote financieringstekorten, met als gevolg dat ontwikkeling, onderhoud en verbetering van de belangrijkste infrastructuur stokte.
Schroders ziet infrastructuur als de ruggengraat van de meeste economieën. De modernisering ervan, de ontwikkeling van duurzame energie en de ondersteuning van de digitale revolutie kunnen de infrastructureringspijplijn snel vullen.
Waarom infrastructuur?
Infrastructuur biedt volgens Schroders een grote mate van zichtbaarheid en een lage volatiliteit vanwege de essentiële aard van de gefinancierde projecten. De behoefte aan energiebedrijven, water- en afvalbeheer of telecommunicatienetwerken verdwijnt niet door een economische vertraging op korte termijn.
Als het gaat om infrastructuur, zijn er voor investeerders een aantal wegen naar waardecreatie. Zo kan de focus worden gelegd op het maximaliseren van de operationele efficiëntie, de herfinanciering van activa, het verbeteren van de autonome groei of het aanjagen van groei door middel van overnames.
Een van de voordelen van infrastructuur is volgens Schroders de constante kasstroom. Verder worden investeringen vaak een decennium of langer aangehouden en zijn belangrijke belanghebbenden meestal overheidsinstellingen of gemeenten, wat een politiek element toevoegt aan de uitvoering van de projecten.
Schroders ziet de beste kansen op dit terrein in Europa. En dan met name in Frankrijk, dat de grootste en meest diverse infrastructuurmarkt van de regio is. De diversiteit van de Franse markt betekent voor Schroders dat beleggers kunnen inspelen op langetermijnthema’s waar structurele groei te verwachten valt, zoals de energietransitie en digitale transformatie.