Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Actueel advies

Johnson & Johnson | Solide basis voor koopadvies

0 0 Leestijd ongeveer

De omzet bij twee van de drie divisies van Johnson & Johnson bleef redelijk op peil, maar de forse terugval bij medische apparatuur is een flinke streep door de rekening. Het bedrijf kijkt echter optimistisch vooruit.

Johnson & Johnson (J&J) is een van de ondernemingen die momenteel een coronavaccin ontwikkelen. Voorlopig heeft het virus echter nog een negatieve impact op de resultaten van het concern. De omzet daalde in het tweede kwartaal met 11% naar $18,4 mrd. Als eenmalige posten en valuta-effecten buiten beschouwing blijven, zou die daling op 9% zijn uitgekomen.

De terugval wordt in de eerste plaats veroorzaakt door veel lagere verkopen van medische apparatuur. De omzet in dit segment daalde op vergelijkbare basis met 33% naar $4,3 mrd. Ziekenhuizen en medische instellingen hebben alle middelen nodig voor het behandelen van coronapatiënten. Een gevolg is dat veel operaties en de aanschaf van nieuwe apparatuur tijdelijk zijn uitgesteld.

Groei bij farmacie

De andere twee afdelingen presteerden aanzienlijk beter. Bij de consumentendivisie viel de vergelijkbare omzet met iets meer dan 3% terug naar $3,3 mrd. Mensen gingen minder vaak bij de apotheek langs voor alledaagse middeltjes. De omzet van de farmacietak klom op vergelijkbare basis met 4% naar $10,8 mrd. Een kleine afname bij middelen voor hart- en vaatziekten (-6% naar $1,2 mrd) als gevolg van generieke concurrentie werd gecompenseerd door groei in alle andere segmenten.

Lat voor heel 2020 iets hoger

Onder de streep doet de scherpe omzetdaling bij medische apparatuur extra pijn. De operationele winst voor belastingen daalde bij deze divisie van $3,7 mrd naar $0,1 mrd. Bij farmacie (+7%) en consumentenproducten (+14%) nam de operationele winst juist iets toe.

Voor heel 2020 schroefde het bedrijf de verwachting iets op. De omzetprognose komt op $79,9 mrd tot $81,4 mrd en de aangepaste winst per aandeel op circa $8. In een scenario waarin de normale gezondheidszorg in de loop van dit jaar weer op gang komt, kan dat bedrag in 2021 doorstijgen tot $9 of meer. Daarmee ligt de genormaliseerde k/w (16,5) wat lager dan het gemiddelde van bijna 20 over de afgelopen vijf jaar.

Advies Johnson & Johnson

Hoewel de juridische risico’s (zie kader) reden zijn voor een kleine korting, vormen de winstgroei van 5 tot 8% op langere termijn en het dividendrendement (2,7%) een solide basis onder het koopadvies.

Juridisch getouwtrek
Samen met Microsoft is J&J het enige bedrijf in de Verenigde Staten met een AAA-kredietwaardigheid. Dat is een streepje hoger dan de Amerikaanse overheid. De huidige kwartaalcijfers onderstrepen dat het concern financieel goed door lastige tijden kan komen. Het grootste risico ligt dan ook in de rechtszaal. Momenteel lopen er 20.000 aanklachten dat babypoeder baarmoederhalskanker veroorzaakt. De onderneming kreeg twaalf keer gelijk van de rechter, en zestien keer ongelijk. In juni werd J&J nog veroordeeld tot een schadevergoeding van $2 mrd, waarna het bedrijf meteen beroep aantekende. Het meest waarschijnlijke scenario is dat deze zaken zich nog jarenlang voortslepen en eindigen in een miljardenschikking.
TWEEDEKWARTAALCIJFERS
In $ mrd 2020 2019
Omzet 18,3 20,6
Nettowinst 3,3 5,6
Winst per aandeel (in $) 1,36 2,08

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!