Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen

Beurs heeft nieuwe leiders nodig

0 0 Leestijd ongeveer

De coronacrisis heeft de positie van een elitegroep aandelen nog verder versterkt. Het verschil met de rest van de beurs is zo wel erg groot geworden. Om dat te corrigeren zijn twee manieren, met uiteenlopende gevolgen.

Albert Edwards, strateeg bij Société Générale, zat er al helemaal klaar voor. De eerstvolgende recessie zou grote delen van de technologiesector ontmaskeren als ordinaire cyclische aandelen, net als tijdens de implosie van de technologiebubbel in 2001. Daar was hij heilig van overtuigd. De uitbraak van het coronavirus zorgde inderdaad voor een recessie, maar tot afgrijzen van de strateeg klapten de winsten en de koersen van de technologiesector niet in elkaar. In vergelijking tot de rest van de markt presteerde de technologiesector juist veel beter. En dan vooral de FAANG-aandelen, het acroniem dat staat voor de aandelen Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Alphabet (voorheen Google).

Met hem typerende zelfspot gaf Edwards aan dat hij door de recente koersontwikkeling van deze elitegroep aandelen is gaan lijden aan een onder strategen zeldzame aandoening: twijfel aan zijn eigen overtuiging. Dat is begrijpelijk, Beurs heeft nieuwe leiders nodigwant de beurswaarde van zes belangrijke Amerikaanse aandelen – Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, Facebook en Netflix – bereikte begin deze week nog maar eens een nieuw record. Bij elkaar opgeteld is deze groep nu goed voor een beurswaarde van maar liefst $5,87 bln (zie grafiek).

Rooskleurig

Ook Deutsche Bank-strateeg Binky Chadha constateert dat de belangrijkste Amerikaanse aandelen de coronacrisis opvallend goed doorkomen. Chadha onderscheidt een groep van tien snelle groeiers. Naast de zes bovengenoemde aandelen behoren ook Adobe, Mastercard, Nvidia en Visa daar volgens hem toe. De beurswaarde van deze groep ‘megacaps’ is al weer voorbij de ‘pre-coronapiek’ geschoten, waardoor de gezamenlijke weging van deze tien aandelen in de S&P500 tot 27% is gestegen. Tien jaar geleden was die weging slechts 7,5%.

De sterke prestatie van deze elitegroep komt niet uit de lucht vallen. Sinds 2009 is de nettowinst van deze groep met 475% gestegen, tegen zo’n 75% voor de rest van de S&P500, zo berekende Chadha. Bovendien heeft de uitbraak van het coronavirus de trend van digitalisering – waar deze groep van profiteert – alleen nog maar versterkt. Dat laatste is iets waar ook Edwards nogal onaangenaam door werd verrast. Mede daardoor zijn ook de winstverwachtingen van analisten voor deze aandelen veel rooskleuriger geworden.

Normalisering

Volgens Chadha rekenen analisten voor de megacaps op een winstdaling van 15% tussen eind 2019 en medio 2020. Daarna pakken deze snelle groeiers naar verwachting de draad weer op. Eind dit jaar zal de winst al weer op de pre-coronapiek liggen en voor 2021 worden nieuwe records voorzien. De rest van de aandelen uit de S&P500 zal pas eind volgend jaar de coronaschok te boven zijn, aldus de strateeg.

Net als Edwards, is echter ook Chadha van mening dat de koersen van de elitegroep groei-aandelen wel erg hard op de verwachte winststijging vooruit zijn gelopen. Het waarderingsverschil met de rest van de S&P500 is volgens hem te fors geworden. Er zijn twee manieren waarop de dominante positie van de elite-aandelen gecorrigeerd kan worden. De eerste is een cyclisch herstel, waarbij cyclische sectoren meer gevraagd zijn. Een aangenaam maar onwaarschijnlijk scenario, meent Edwards. Maar Chadha is optimistischer. Hij verlaagde daarom de weging van de megacaps – en de technologiesector – naar neutraal en ziet nu juist meer kansen in achtergebleven sectoren als Energie, Financials en Industrie. Deze route naar (enige) normalisering van de verhoudingen op de beurs is in ieder geval te prefereren boven Edwards’ alternatief. Volgens hem is de gebruikelijke ‘correctiemethode’ namelijk een bearmarkt waarin vooral de voormalige uitblinkers hard worden afgestraft.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!