Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Analisten Ralph Wessels, 22 mei 2020 09:00

Economische herstel | Beleggen volgens het alfabet

0 0 Leestijd ongeveer

Dezer dagen vliegen de letters je om de oren als het gaat over de herstelvorm van de economie of de beurs. Wordt u er ook gek van of houdt u vast aan één letter en richt u daar uw portefeuille op in? Letters die we veel horen zijn de V, W, L en U.

Economisch zitten wij voor de wereld op een soort U-vorm waarbij de rechterpoot geleidelijk zal oplopen. Het derde kwartaal zal een automatisch herstel laten zien, doordat lockdowns worden opgeheven. Een sterk en duurzaam herstel verwachten wij pas in de loop van 2021. Overigens verwachten we voor Europa wel een dubbele-dip recessie (W-herstel).

Toch wil ik even focussen op de vorm van het beursherstel. Door het herstel sinds eind maart is een L-vorm uitgesloten en een U-vorm eigenlijk ook. Een V-vorm is mogelijk en is kenmerkend voor een epidemie. Maar, we hebben te maken met een pandemie, waarbij de weg terug naar normaal lang gaat duren.

Stimuleringsgeweld

Met al het slechte nieuws merk ik dat velen op het pad van een W-vorm zitten. Hierbij zouden we niet alleen de maartbodem kunnen testen, maar er ook nog doorheen kunnen gaan. Een W-vorm zien we vaak bij recessies. Toch heb ik het gevoel dat veel partijen daarop zitten te wachten en de beurs volgt meestal niet de consensus. Ook moet je al het stimuleringsgeweld van overheden en centrale banken niet onderschatten.

Ik denk zelf meer aan een gespiegeld wortelteken (√) waarbij we de komende maanden in een brede zijwaartse range bewegen. Ik zie beperkt opwaarts potentieel en meer neerwaarts potentieel.

Belangrijkste argument is dat het herstel langer gaat duren. Mede daardoor wordt de impact van tweederonde-effecten groter. Denk hierbij aan hogere werkloosheid, krappe financiële condities, meer faillissementen en gedeukt vertrouwen. Ook zien we dat waarderingen terug zijn op niveaus van voor de crisis. Tegelijkertijd verwachten wij dat winstverwachtingen met 20% of meer kunnen dalen (de markt zit op -15%). Verder richt Trump zijn pijlen weer op China en zien we dat de stijging van de beurs minder breed wordt gedragen (negatieve divergentie). Tot slot is de zomer vaak een rustigere beursperiode: ‘Sell in May’.

Mede hierdoor hebben wij begin mei wat risico van tafel gehaald en zijn we terughoudend geworden op aandelen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.