Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Opinie Johan Brinkman, 21 mei 14:00

Commentaar | Technologie wint van corona

0 0 Leestijd ongeveer

Technologie wint in tijden van corona. Dat is de conclusie van het eerste kwartaalcijferseizoen van dit uitzonderlijke tijdperk op het Beursplein.

Vooraf was al duidelijk dat de coronapandemie centraal zou staan bij de cijferpresentaties en dat is ook uitgekomen. Echter, mee- en tegenvallers hielden zich daarbij behoorlijk in evenwicht. Zowel de AEX als de AMX bewogen vanaf half april vooral zijwaarts, net zoals vele beeldbepalende indices overal in de wereld. Na de crash tussen half februari en half maart en de rally in de weken daarna, verliep dit cijferseizoen in ieder geval qua koersuitslagen opvallend rustig.

Maar natuurlijk vertellen de winnaars en verliezers wel degelijk het verhaal van dit eerste kwartaalcijferseizoen van het coronatijdperk. Olie (en andere grondstoffen), bouw, vastgoed en financiële instellingen hadden het zwaar tussen half april en half mei, met koersverliezen van meer dan 10% voor de AEX-fondsen Unibail-Rodamco-Westfield, ArcelorMittal, ABN Amro, Shell en Aegon en AMX-bedrijven als OCI, Fugro, Arcadis, NSI en Boskalis. En uiteraard behoorde luchtvaartmaatschappij Air France-KLM tot de grootste verliezers in de beginfase van het coronatijdperk.

Bij bovenstaande bedrijven waren het vaak niet de resultaten over het eerste kwartaal die beleggers aan het schrikken maakten, maar de verwachtingen voor de rest van het jaar, die veelal moesten worden herzien of geheel moesten worden ingetrokken. Maar hét thema van dit kwartaal was het ongeëvenaarde aantal dividendverlagingen, van de banken en verzekeraars tot aan Shell. Dat maakt dit kwartaalcijferseizoen – ondanks de niet bijzonder heftige koersuitslagen –  tot een bijzonder pijnlijke periode, juist ook voor particuliere beleggers.

Technologie wint

Maar laten we niet vergeten dat het Beursplein het eerste kwartaalcijferseizoen in het coronatijdperk ook een groot aantal winnaars kende, zoals in de AEX en AMX de fintech-bedrijven Adyen en FlowTraders, Pharming (biotechnologie), Corbion (voedingsingrediënten), Besi (chipmachines)en Prosus (participaties). Ogenschijnlijk een bont gekleurd gezelschap, maar met wel degelijk een verbindende factor: geavanceerde technologie. Nog meer dan voorheen is – ook wereldwijd – door corona technologie het leidende beleggingsthema geworden.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.