Updates

Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden

Actueel advies

Advies van de dag Hein Praats, 30 apr 2020 14:25

Shell ziet winst verdampen en verlaagt dividend

0 0 Leestijd ongeveer

De misère in de oliemarkt als gevolg van de coronacrisis laat in het eerste kwartaal ook bij Royal Dutch Shell diepe sporen na. Voor het eerst in 80 jaar snijdt ‘De Koninklijke’ in het dividend.

De winst van Shell op basis van actuele geschatte voorraadkosten (ccs), exclusief bijzondere posten, kwam afgelopen kwartaal uit op $2,86 mrd. Dat betekende een verslechtering van het resultaat met 46% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Hoewel de daling veel minder groot was dan analisten hadden verwacht (de consensus was $2,25 mrd) besloot de oliereus toch om het kwartaaldividend fors te verlagen, van $0,47 naar $0,16 per aandeel.

De resultaten daalden daarbij over de gehele linie. Bij de Upstream-divisie ging de winst van $1,65 mrd naar $291 mln en bij Integrated Gas van $2,57 mrd naar $2,14 mrd. Ondanks lagere raffinagemarges bleef de terugval bij de raffinagetak beperkt tot 6%, doordat de operationele kosten daar daalden en de marges op olie- en brandstofproducten toenamen. Ook nam Shells operationele kasstroom toe tot $14,8 mrd, vergeleken met $8,6 mrd een jaar eerder. Dat kwam voornamelijk door reducties in het werkkapitaal.

Eerder al maatregelen

Vanwege de financiële druk die is ontstaan door de ingestorte vraag naar olie als gevolg van de coronacrisis, verklaarde Shell eind maart al dat het aandeleninkoopprogramma volledig zou worden opgeschort. Op dat moment was voor bijna $16 mrd aan aandelen ingekocht van de in totaal geplande $25 mrd. De Nederlands-Britse oliereus kondigde toen ook aan dat de investeringsuitgaven dit jaar zouden worden teruggeschroefd van $25 mrd tot $20 mrd of minder, en dat de bedrijfskosten met $3 mrd tot $4 mrd zouden dalen. Daarnaast sloot Shell vorige maand uit voorzorg een krediet af voor $12 mrd.

Niet verwacht, wel verstandig

In een toelichting bij de eerste kwartaalcijfers zei topman Ben van Beurden dat, gezien de aanhoudende verslechtering van de vooruitzichten, nu verdere maatregelen worden genomen om waardecreatie op de lange termijn te ondersteunen. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik de dividendverlaging niet had verwacht. Ik zie er echter op langere termijn wel het belang van in, hoewel de stap op korte termijn zeker voor druk op de aandelenkoers zal zorgen. Dat Shell er in een zeer moeilijke tijd in de eerste plaats voor kiest om haar financiële positie sterk te houden, geeft mij genoeg reden om mijn koopadvies te handhaven.

RvC-voorzitter: ‘Handhaven dividend niet verstandig’
Chad Holliday, voorzitter van de raad van commissarissen van Shell, liet in een toelichting op de dividendverlaging weten het niet verstandig te vinden om het eerdere uitkeringsniveau te handhaven,  ‘gezien het risico van een langdurige periode van economische onzekerheid, zwakkere grondstoffenprijzen, hogere volatiliteit en onzekere vraagvooruitzichten.’ Hij gaf verder aan dat het belonen van aandeelhouders een ambitie is, en blijft, van Shell. Ook het doen van investeringen en het handhaven van een sterke balanspositie moeten volgens hem echter in de evaluatie worden meegenomen bij de prioritering van kapitaalallocatie.
KERNCIJFERS EERSTE KWARTAAL
Omzet $60 mrd
Winst* $2,86 mrd
Schuldratio 28,9%
*exclusief bijzondere posten

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!