Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Opinie Johan Brinkman, 14 mei 15:13

Commentaar | Beleggen nu geen hype

0 0 Leestijd ongeveer

Beleggen is geen hype. Die stelling durf ik aan nu Nederlanders massaal aan het ‘hamsteren’ zijn geslagen op het Beursplein. Zowel wijzelf als diverse brokers kunnen een bovengemiddelde aanwas van nieuwe klanten melden sinds de corona-crash van half maart.

Dat zou op een hype kunnen duiden, want een crash van die omvang komt normaal gesproken maar één keer in de tien à twintig jaar voor. Volgens mij is er echter structureel iets veranderd in het gedrag van Nederlandse particulieren en viel die verandering – toevallig – vrijwel samen met de dip op de beurzen.

De verandering waarop ik doel heeft betrekking op de spaarrente voor ‘gewone’ spaarders. In januari kondigde ABN Amro als eerste Nederlandse grootbank aan de spaarrente naar nul te brengen. Ook bij de andere Nederlandse (groot)banken is de rente sinds dit voorjaar nul of vrijwel nul of – voor vermogende klanten – zelfs negatief. Het probleem van de lage rentes speelt natuurlijk al jaren, maar met het bereiken van de nul-grens is in mijn ogen een psychologische barrière doorbroken. Tegen zulke tarieven durven ook doorgaans risicomijdende particulieren het nu aan om een beleggingsrekening te openen.

Echter, spaarders die naar beleggen vluchten, zijn nog geen actieve beleggers die 24/7 de koersen volgen en transacties uitvoeren. En daar hebben ze groot gelijk in! Ook trouwe abonnees die jaarlijks soms tientallen mutaties doorvoeren, raden wij eerder aan om minder te handelen dan meer. Niet alleen kost iedere mutatie u geld, ook vinden wij dat u aandelen of andere beleggingeninstrumenten moet kopen voor de langere termijn (minimaal een jaar) en dat u zich niet moet laten leiden door de waan van de dag.

Beleggen is nu geen hype

Om die reden besteden wij al jaren veelvuldig aandacht aan ETF’s, beleggingsinstrumenten waarmee u met één transactie een positie in een groot aantal aandelen kunt kopen. Want juist voor beleggers die niet actief zelf aandelen willen selecteren uit het immense aanbod wereldwijd, bieden ETF’s een prima alternatief. Deze week tippen wij in ons Verhaal van de Week drie kansrijke aandelen-ETF’s. Ook plaatsen we een artikel waarin we, juist voor onze nieuwe abonnees, uitleg geven over het gemak, de spreiding en de kosten van deze instrumenten. ETF’s zijn het perfecte instrument voor beleggers die, net als ik, van mening zijn dat beleggen nu geen hype is.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.