Updates

Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Vinci

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Vinci

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Educatie Hildo Laman, 11 mei 2020 17:07

Wat is een ETF en wat kan je ermee?

0 0 Leestijd ongeveer

Via ETF’s kunnen beleggers met één transactie het rendement van een hele index van effecten kopen. Het gemak, de spreiding en de kosten zijn de grootste voordelen van beleggen met deze instrumenten. Een introductie voor beginnende ETF-beleggers.

ETF’s worden veel gebruikt in beleggingsportefeuilles. Eind 2019 zat er voor meer dan $6 bln geïnvesteerd vermogen in ETF’s. Wereldwijd zijn er meer dan 7000 ETF’s waaruit beleggers kunnen kiezen. Maar wat zijn ETF’s precies, en wat kun je ermee? Deze week beginnen we met een serie educatie-artikelen over ETF’s. We starten met een simpele introductie.

1. Wat is een ETF?

ETF staat voor ‘Exchange Traded Fund’, wat in het Nederlands neerkomt op ‘beursgenoteerd beleggingsfonds’. Met een ETF – ook wel ‘tracker’ of ‘indextracker’ genoemd – beleg je als het ware in een hele index. Dat kan bijvoorbeeld de AEX zijn, een graadmeter die de gemiddelde koersbeweging van de belangrijkste aandelen in Amsterdam aangeeft. Natuurlijk zou je ook alle aandelen in die index los kunnen kopen. In de praktijk kost dat echter niet alleen meer geld, maar ook veel meer moeite. Je moet immers een lange boodschappenlijst afwerken voordat je ze allemaal hebt. Een ETF neemt je veel werk uit handen.

In de praktijk werkt dat als volgt. Een financiële instelling creëert een AEX-portefeuille door het kopen van AEX-aandelen (Shell, Philips et cetera) in de juiste hoeveelheden. Vervolgens geeft deze instelling ETF’s uit. Als je deze ETF aanschaft, koop je eigenlijk kleine stukjes, of ‘aandelen’, van de opgezette AEX-portefeuille. Op die manier kun je door middel van één belegging indirect in de hele AEX-index beleggen. Als de financiële instelling de AEX-portefeuille goed heeft opgezet, is het rendement van de ETF vrijwel gelijk aan dat van de AEX-index.

De eerste ETF
Het beheerd vermogen van de grootste ETF ter wereld, de SPDR S&P500 Trust, bedraagt meer dan $250 mrd. Ter vergelijking: dat is meer dan de totale beurswaarde van Exxon Mobil. Niet geheel toevallig is het ook de eerste echte ETF die naar de beurs ging. Dat gebeurde in januari 1993. Het product heeft daardoor altijd al een voorsprong gehad op de concurrentie. De tracker heeft als onderliggende waarde de leidende Amerikaanse aandelenindex, de S&P500.

2. Wat zijn de voor- en nadelen

Beleggen in ETF’s is om meerdere redenen aantrekkelijk. De eerste reden is al genoemd: gemak. ETF’s besparen je de hoofdbrekens over het samenstellen van je portefeuille en ze kunnen op de beurs gekocht worden, net als een gewoon aandeel. Daarbij is de keuze gigantisch. Voor de meeste beleggers zal het kopen van een brede aandelentracker en een brede obligatietracker volstaan, maar er zijn nog enorm veel andere mogelijkheden. Er bestaan trackers waarmee belegd kan worden in indices van aandelen uit bepaalde landen of sectoren, obligaties, grondstoffen, vastgoed en ga zo maar door. Zo kan een Nederlandse particulier nu bijvoorbeeld via één enkele transactie beleggen in de aandelenbeurs van India. Normaliter is het veel moeilijker om beleggingen in dat soort aparte categorieën te kopen.

Een tweede reden dat ETF’s aantrekkelijk zijn, is dat ze breed gespreid zijn, bijvoorbeeld over verschillende sectoren of over zowel grote als kleinere bedrijven in de index. Hoe breder een portefeuille gespreid is, hoe minder last een belegger heeft van grote problemen bij één bedrijf of in één sector.

Aanbieders
De financiële partijen die ETF’s bouwen noemen we ETF-aanbieders. Ze verdienen een management fee in ruil voor het opzetten en onderhouden van de ETF. Eén grote speler, genaamd iShares, heeft een wereldwijd marktaandeel van ongeveer 37%. Andere aanbieders zijn onder andere Vanguard, State Street, Invesco en VanEck.

Een derde positief punt aan ETF’s is dat ze goedkoop zijn. De aanbieder van de ETF moet het geld uiteraard beleggen in de onderliggende waarde (aandelen, obligaties, grondstoffen, enzovoort) en hij maakt administratieve kosten. De werkwijze is echter relatief simpel en de kosten kunnen worden verdeeld over een groot aantal beleggers. Daarom is het percentage dat je jaarlijks moet betalen aan de ETF-aanbieder relatief laag. Stel, je belegt €1000 in de AEX voor een jaar, dan kost dat bij de meest gebruikte AEX-ETF slechts €3. Dat is aanmerkelijk minder dan de kosten van een actief beleggingsfonds of een vermogensbeheerder. Ook als je zelf de aandelen zou kopen via een broker, zou je veel meer geld kwijt zijn. Daarbij is er slechts een beperkt vermogen nodig om met het beleggen in ETF’s te starten: het minimale bedrag om mee te beginnen is de prijs van één ETF, en die ligt meestal ergens tussen €20 en €100.

Tegenover deze voordelen staat het ‘nadeel’ dat je met ETF’s nooit meer krijgt dan het rendement op de index, minus de kosten. Dat is een belangrijk verschil met actieve beleggingsfondsen, die proberen door selectie van aandelen of obligaties de index te ‘verslaan’. De beheerders van actieve fondsen kiezen bijvoorbeeld de beste aandelen uit de AEX en laten de slechtste weg. Op die manier kunnen actieve beleggingsfondsen soms meer opleveren dan ETF’s. Het selectieproces kost echter tijd en geld, en daarom zijn de kosten van actieve fondsen doorgaans een stuk hoger dan die van ETF’s. In de praktijk blijkt het dan ook zeer moeilijk voor actieve fondsen om na aftrek van alle kosten een hoger rendement te halen dan de index en de index-ETF.

De index
Met de opkomst van indexbeleggen en trackers is de rol van indices in de financiële sector ingrijpend veranderd. Eerst was een index slechts een graadmeter om de prestaties van aandelen of fondsen tegen af te zetten, nu is ‘de index’ een strategie op zichzelf. Indexaanbieders en dataleveranciers zoals MSCI en FTSE strijden dan ook om de gunst van ETF-aanbieders.

3. Wat kan je ermee?

Het gemak en de lage kosten maken ETF’s bij uitstek geschikt voor particulieren. Het bouwen van een wereldwijd gespreide portefeuille is nu heel eenvoudig. Toch kost succesvol beleggen ook met ETF’s nog wel wat moeite. Er is een enorm aanbod aan ETF’s. Uit die berg die producten kiezen die het best bij de beleggingsdoelen passen is niet makkelijk. Het maakt uit welke index een tracker volgt, hoe dat precies gebeurt is ook van belang, de kosten en de aanpak van het dividend zijn iets anders dan bij aandelen.

Beleggen met meer dan aandelen
Wie beleggen gaat, krijgt te maken met een overdaad aan producten en thema’s. Voor wie meer wil dan beleggen in aandelen: dit artikel is onderdeel van een serie artikelen waarin we enkele opties belichten voor de belegger die wil investeren in andere soorten beleggingen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.