Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen

Actueel advies

BNP Paribas | Kans op groter marktaandeel

0 0 Leestijd ongeveer

In de kwartaalcijfers van BNP Paribas trokken vooral de daling van de handelsinkomsten en de groei van het balanstotaal de aandacht. Bij beleggers overheerste het optimisme.

Er zijn twee zaken die in het oog springen bij de kwartaalcijfers van BNP Paribas. In de eerste plaats is dat de zwakke prestatie van de investment bank. De totale baten van deze divisie lagen met €3,0 mrd 3% lager dan een jaar eerder. Bij bijna alle concurrenten schieten de inkomsten in dit segment omhoog als gevolg van de sterke beursschommelingen in het eerste kwartaal. Bij de Franse bank deed de impact van geschrapte dividenden op allerlei beleggingsinstrumenten echter pijn. Dit leverde een tegenvaller van €184 mln op. Zonder eenmalige corona-effecten zou de divisieomzet met 2% zijn toegenomen. Dat is nog altijd een stuk minder dan de tientallen procenten groei bij internationale branchegenoten.

Marktaandeel uitbouwen

Bij de traditionele bankactiviteiten heeft BNP Paribas €502 mln toegevoegd aan de stroppenpot. Dat is aanzienlijk minder dan verwacht en honderden miljoenen onder het niveau van vergelijkbare branchegenoten. De balanswaarde dijde uit van €2,2 bln naar €2,7 bln, voornamelijk als gevolg van het verstrekken van noodkredieten. Die flinke toename is een aanwijzing dat BNP Paribas de coronacrisis ziet als mogelijkheid om marktaandeel af te pakken van zwakkere concurrenten. Dat teken van kracht woog voor beleggers terecht zwaarder dan de tegenvaller bij de investment bank, want de beurskoers steeg met ruim 3%.

Advies  voor BNP Paribas

Op concernniveau namen de baten met 2% af naar €10,9 mrd. De nettowinst daalde met ruim 30% naar €1,3 mrd. Zonder de corona-uitbraak zou die winst juist met 7% zijn toegenomen. Voor heel 2020 houdt topman Jean-Laurent Bonnafe rekening met een winstdaling van 15 tot 20%. Dat is een meevaller. Zelfs als de winst met 30% daalt, komt de k/w uit op 7. Maar mogelijk moet die schatting verder verlaagd worden als de coronapandemie opnieuw in hevigheid toeneemt. Bovendien heeft het aandeel van BNP Paribas flink aan aantrekkelijkheid ingeboet door het schrappen van dividend, onder druk van de ECB. Ondanks de meevallende cijfers is het dan ook te vroeg om het houdadvies al naar boven toe bij te stellen.

EERSTEKWARTAALCIJFERS
In € mln20202019
Totale baten10.88811.144
Bedrijfsresultaat13051926
Nettowinst12821918

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!