Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Opinie Menno van Hoven, 30 apr 09:30

Geen enkel ontzag voor verleden

0 0 Leestijd ongeveer

De gigantische verschillen tussen Amerikaanse en Europese aandelen worden tijdens de coronapandemie pijnlijk duidelijk.

In Europa verloopt 2020 dramatisch, met een eindeloze stroom dividendverlagingen of annuleringen, vaak pas vlak voor de eerder aangegeven ex-dividenddatum. Ook afgelopen week gebeurde dat nog. Het probleem is dat niet alleen de sectoren die het hardst door de crisis zijn getroffen – zoals vastgoed, olie, toerisme, horeca en luchtvaart – het dividend verlagen of schrappen, maar ook echte kwaliteitsaandelen die bekendstaan om hun progressieve dividendbeleid. Dit soort Dividendportefeuille-waardige aandelen hoeft het dividend helemaal niet te verlagen, maar doet het toch.

Ontzag voor het eigen verleden is er daarbij totaal niet. Een geschiedenis van twintig, dertig of soms wel veertig opeenvolgende jaren van dividendgroei wordt zonder blikken of blozen om zeep geholpen. Wat mij vooral steekt is dat dit totaal onnodig is. Daarbij heb ik het specifiek voor de Dividendportefeuille over SEB en LVMH. Met name Franse bedrijven beroepen zich echter op het solidariteitsbeginsel.

Ondenkbare verlagingen

In de Verenigde Staten heeft nog geen enkele echte dividendtopper het dividend in 2020 onnodig verlaagd. Dat zou ook bijna ondenkbaar zijn, omdat de aandeelhouder aan de andere kant van de oceaan in veel hoger aanzien staat dan in Europa. Amerikaanse bedrijven die nu het dividend aankondigen, zien het handhaven daarvan zelfs onder deze moeilijke omstandigheden als een plicht tegenover aandeelhouders.

Tegelijkertijd erkennen ze het belang van een sterke liquiditeitspositie om de bedrijfsvoering op gang te houden. Die combinatie is ook zeer goed mogelijk voor het gros van de Europese bedrijven die nu kiezen voor een lager dividend.

Grotere beslissing

Een belangrijk punt is ook dat Amerikanen vrijwel allemaal per kwartaal uitkeren, wat voor een veel betere financiële discipline zorgt en in tijden van crisis minder druk geeft op de cashflow. Veel Europese bedrijven keren één keer per jaar uit, en komen daardoor in mei of juni voor een veel grotere beslissing te staan dan als de dividenduitkering over meerdere kwartalen zou worden uitgesmeerd.

De conclusie is simpel: voor dividendgroei moet je vooral in de VS zijn, en als je echt geld wilt verdienen met aandelen op de lange termijn kan je nu helemaal niet meer om dat land heen. In de Dividendportefeuille is de weging van de VS momenteel groter dan ooit, met 60,1%. Dat komt voor een belangrijk deel door jarenlange outperformance ten opzichte van met name Europa.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!