Advieswijziging | Heijmans wacht slechts korte dip
Ondanks het coronavirus gaan de werkzaamheden in de Nederlandse bouw gewoon door. Wel staat de productiviteit onder druk, vanwege alle coronamaatregelen, een hoger ziekteverzuim en het deels wegvallen van buitenlandse werknemers. Eind maart zag Heijmans zich daarom genoodzaakt om de verwachting van een stabiele omzet en winst in 2020 te laten varen en ook het dividendvoorstel in te trekken.
Maar grote klappen blijven dit jaar waarschijnlijk uit. Daarvoor is het orderboek van Heijmans te goed gevuld. De woningbouw- en ontwikkeling is de grootste winstmaker en hier lijkt de schade van het coronavirus beperkt. In maart werden er 2478 nieuwbouwwoningen verkocht, slechts 3% minder dan een jaar eerder.
Op 10 mei komt het bedrijf met een update over het eerste kwartaal. De aandacht van beleggers zal dan vooral uitgaan naar het orderboek. Want het grootste gevaar van de coronacrisis schuilt in het opdrogen van opdrachten. De pandemie leidt tot vertragingen in de gemeentelijke vergunningsprocessen. Ook de problemen rond stikstof en PFAS zorgen voor een afname van vergunningen.
Overheid wil doorbouwen
Den Haag is er echter van doordrongen dat een nieuwe diepe crisis in de bouw voorkomen moet worden, mede gezien het grote woningtekort. De overheid en tientallen brancheorganisaties hebben in een gezamenlijk akkoord afgesproken dat ze er alles aan zullen doen om de bouwproductie op gang te houden. Zo zet Rijkswaterstaat alle lopende en geplande aanbestedingen zo veel mogelijk door. Ook het investeringspakket om de stikstofuitstoot te verminderen zorgt voor meer ruimte voor woningbouw en infraprojecten.
Door deze maatregelen kan de vergunningverlening in de loop van het jaar weer op stoom komen en kan de coronaschade voor Heijmans beperkt blijven. Mede door een sterke inhaalvraag naar woningen zou de bouwproductie vanaf 2021-2022 weleens flink kunnen opveren. In dit scenario beschikt het aandeel bij een k/w van 4,5 over een groot opwaarts potentieel. Ik verhoog het houdadvies naar ‘kopen’.
De auteur heeft een positie in Heijmans.