Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 24 apr 15:29

Arcadis | Coronaklap moet nog komen

0 0 Leestijd ongeveer

Hoewel Arcadis het jaar goed is gestart, zal de coronacrisis vanaf het tweede kwartaal een grotere invloed op de cijfers hebben. Het bedrijf laat de winstdoelstelling daarom los.

Advies- en ingenieursbureau Arcadis ondervond in de eerste drie maanden van het jaar nog weinig hinder van de coronapandemie. De netto-omzet steeg met 5% naar €658 mln, dankzij een prima autonome groei van 3%. De aangepaste ebita bleef stabiel op €48 mln, wat een margedaling impliceert van 7,6 naar 7,2%. De lagere marge is toe te schrijven aan de negatieve gevolgen van het virus op de activiteiten in China en Hongkong. Die drukten de ebita met circa €5 mln. Zonder deze schade zou de marge zijn gestegen naar 8%.

Lagere investeringen gebouwen

Op de belangrijkste markten bleef Arcadis goed presteren: in Noord-Amerika pluste de omzet op autonome basis met 7%, in Continentaal Europa was er een toename van 3% en in het VK van 4%. Latijns-Amerika (+12%) kon de opgaande lijn doortrekken, terwijl de autonome omzet in het Midden-Oosten (-5%) juist weer verslechterde.

Er waren nauwelijks annuleringen van projecten en ook de orderontvangst bleef goed op peil. Maar nu het virus zich wereldwijd heeft verspreid, zal de impact van de crisis op de resultaten wel toenemen. De publieke sector (45% van de omzet) blijft naar verwachting investeren in infrastructuur, milieu en waterwerken. Terughoudendheid in de commerciële vastgoedmarkten zal waarschijnlijk echter het gebouwensegment gaan raken, goed voor circa 40% van de concernomzet.

Arcadis denkt dit jaar dan ook niet alle strategische doelen te halen. De beloofde margeverbetering en omzetgroei zitten er zeer waarschijnlijk niet in. Hoewel dat geen verrassing is, zetten beleggers het aandeel nog eens 8% lager na de cijfers. Daarbij speelt de onverwacht hoge negatieve vrije kasstroom van €84 mln waarschijnlijk een rol. De implementatie van Oracle-software zorgt nog steeds voor vertragingen bij het innen van facturen, en daarnaast gaf Arcadis €24 mln uit voor een nieuwe softwarelicentie. Tijdelijke factoren dus, zoals ook de impact van de pandemie van voorbijgaande aard is.

Arcadis staat er financieel goed voor en zal deze crisis doorstaan. De koers is veel te ver teruggevallen. Ik raam de winst per aandeel voor dit jaar op €1,20 en handhaaf bij een k/w van 12 mijn koopadvies.

De auteur heeft een positie in Arcadis.

EERSTEKWARTAALCIJFERS
In € mln20202019
Netto-omzet658628
Aangepaste ebita4848
Vrije kasstroom-84-52

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!