Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Peter Schutte, 22 apr 12:37

Randstad vertrouwt op herstel

0 0 Leestijd ongeveer

Arbeidsbemiddelaar Randstad zag de omzet in de tweede helft van maart met 30% kelderen. Kostenbesparingen en overheidsmaatregelen moeten voor resultaatherstel zorg dragen.

‘Niet zo erg als gevreesd’, dat is de algehele marktreactie op de cijfers van Randstad. De autonome krimp beliep 7,4%, ruim beter dan consensus die rekende op een krimp van 12,3%. Van januari tot medio maart bedroeg de autonome krimp 3-4% en liefst 30% in de tweede helft van maart. Bedrijven zetten door de coronacrisis massaal hun tijdelijke personeel aan de kant.

De grootste klappen incasseerde Randstad in Duitsland (autonome krimp 16%), Nederland (-14%), Frankrijk (-9%) en Italië (-8%). In Noord-Amerika lag de krimp op 3%.

Flexibel Randstad

Het eerste kwartaal leverde een onderliggende ebita op van €162 mln, goed voor een operationele marge van 3,0%. Het resultaat ligt weliswaar bijna 30% lager dan een jaar terug, maar is wel veel beter dan de gemiddelde analistenverwachting van €117 mln. Randstad wist de operationele kosten autonoom met 2% terug te brengen en werd geholpen door de eerste overheidssteunronde. Wat dat betreft toont het concern weer aan over de nodige operationele flexibiliteit te beschikken. De eveneens sterke liquiditeit en solvabiliteitspositie zal het concern ook zeker nodig hebben om deze crisis goed door te komen.

Door de geïntensiveerde lockdown in april ziet het beeld er voor het tweede nu lopende kwartaal namelijk beroerd uit. Een concrete verwachting geeft Randstad niet, daarvoor heeft de uitzender naar eigen zeggen veel te beperkt zicht. Wel zegt het bedrijf te rekenen op een resultaatherstel van 50% op termijn. Dit herstel moet komen van een terugkeer naar een meer genormaliseerde situatie waarbij omzet en kosten meer met elkaar in lijn komen. Voorts blijft het concern uit Diemen inzetten op verdere kostenbesparingen en wordt het geholpen door overheidsmaatregelen.

Eerstekwartaalcijfers
In € mln20202019
Omzet54145718
Ebita*162227
Wpa*0,580,86
*onderliggend

Hoewel de grootste klap dus nog moet komen, klinkt Randstad niet negatief en lijkt het bedrijf de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien. Ik verhoog mijn advies daarom naar ‘houden’. Voor de korte termijn verwacht ik geen outperformance van het aandeel.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!