Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Actueel advies

Advieswijziging | Randstad schrapt dividendvoorstel

0 0 Leestijd ongeveer

Eén dag voor de algemene aandeelhoudersvergadering komt Randstad met de schokkende mededeling het dividendvoorstel van de agenda te verwijderen. Het gaat zowel om zowel het reguliere als het speciale dividend.

Bij de jaarcijferpublicatie over 2019 van afgelopen 11 februari stelde Randstad een vorstelijk totaaldividend voor van €4,32 per aandeel. Dit voorstel bestond uit een reguliere uitkering van €2,09, zijnde 50% van de nettowinst, en een speciaal dividend van €2,23 per aandeel. Door een sterke kasstroom en schuldratio van slechts 0,7 zag het concern uit Diemen ruimte voor een dergelijke extra uitkering. De ex-dividenddatum van het reguliere dividend zou al op 26 maart 2020 zijn, terwijl het speciale dividend in het vierde kwartaal zou vallen. Veel beleggers zitten juist vanwege het royale dividendbeleid in het aandeel.

Rauw op dak

Randstad laat weten dat de coronacrisis de economische activiteit in haar markten raakt. Het is voor het concern momenteel onmogelijk de duur en ernst van de zaken in te schatten. ‘Kapitaalbescherming heeft de hoogste prioriteit volgens ceo Jacques van den Broek. Om die reden houdt het bedrijf de cash liever binnenboord.

Ik ben daar behoorlijk door verrast. Ook tijdens de kredietcrisis in 2008 en 2009 keerde Randstad geen dividend uit, maar in die jaren werd ook nauwelijks winst gemaakt. Het jaar 2019 is een behoorlijk sterk jaar voor Randstad geweest, al zag het bedrijf gedurende het jaar de markten wel verslechteren. Het concern wees bij de jaarcijfers juist op de grote flexibiliteit in het werkkapitaal waardoor het, ondanks een lagere omzet en bedrijfsresultaat, de financiële positie wist te versterken. Blijkbaar hakt de coronacrisis dusdanig hard in de resultaten dat het management het zekere voor het onzekere neemt.

Het dividendbeleid behelst vanwege de vermeende sterke financiële positie zelfs een basisuitkering van €1,62 per aandeel. Randstad maakt voor welke winstuitkering dan ook wel het voorbehoud van ‘serieus gewijzigde marktomstandigheden’. Blijkbaar doen die zich nu voor. In een slechte beurs daalde het aandeel met circa 8% tot rond de €28. Gezien de hoge onzekerheid adviseer ik de stukken voorlopig even te mijden. Het advies gaat van ‘houden’ naar ‘verkopen’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!