Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Advies van de dag Menno van Hoven, 21 apr 2020 12:00

Tipterugblik | Columbia Sportswear nog altijd koopwaardig

0 0 Leestijd ongeveer

Dit jaar wordt het bedrijf hard geraakt door de coronacrisis met vorige week het schrappen van het dividend als gevolg.

Een jaar geleden tipte ik op 5 mei Columbia Sportswear, dat ik ondanks een flinke koersstijging in de voorliggende periode koopwaardig achtte voor de lange termijn. Basis van de tip vormde het dividend dat de afgelopen vijf jaar met 60% was verhoogd. Gezien de lage payout en sterke vrije kasstroom lag de weg open voor flinke dividendgroei de komende jaren. Het bedrijf is wereldwijd actief en behaalt circa 60% van zijn omzet in de Verenigde Staten.

Het merk Columbia is goed voor zo’n 80% van de totale omzet, daarnaast voert het bedrijf de merken Sorel (snowboots), prAna (sportkleding) en Mountain Hardwear (klim- en outdoorproducten). Net als sectorgenoten als Nike en VF Corporation (Dividendportefeuille) richt ook Columbia zich steeds meer rechtstreeks tot de klant met een groeiende DTC-omzet (direct to consumer) via eigen winkels en online verkopen.

Columbia stelde het afgelopen jaar zeker niet teleur met een 10,2% hogere omzet van ruim $3 mrd over 2019. Ook qua dividend liep alles volgens plan: Columbia verhoogde in februari het dividend voor het vijftiende jaar op rij met een kwartaaluitkering die van 24 naar 26 cent ging (+8,3%).

Helaas gooit de coronacrisis roet in het eten en wordt Columbia net als bijvoorbeeld VF Corp keihard geraakt door gesloten winkels en daardoor kelderende omzet. Columbia, dat op 30 april cijfers over het eerste kwartaal bekend zal maken, kwam vorige week net als veel andere beursgenoteerde bedrijven met een zogeheten Covid-19 update.

Outlook ingetrokken, dividend opgeschort

Het management geeft aan dat een groot deel van de eigen winkels in China en Zuid-Korea inmiddels weer open is, waarbij de openingsuren nog beperkt zijn waardoor de omzet nog wel ruimschoots onder de niveaus van voor de coronacrisis blijft. Alle winkels in Noord-Amerika en Europa blijven gesloten. Columbia neemt een aantal Covid-19 acties, waaronder salarisverlaging voor het topmanagement en verlof voor een deel van het personeel.

Ook werd gebruikgemaakt van een extra kredietfaciliteit om de komende periode extra financiële flexibiliteit te hebben. Columbia trok voorts de eerder afgegeven outlook voor 2020 in en schrapt het dividend tijdelijk, waarmee het een lange lijst sectorgenoten volgt. Bij de eerstekwartaalcijfers op 30 april zal het bedrijf meer duidelijkheid geven over de actuele stand van zaken.

IJzersterk balans

Het schrappen van het dividend is pijnlijk maar zeker geen reden om het aandeel te verkopen. Veel slecht nieuws is al verwerkt in de koers, die in 2020 met 28% daalt. De omzet zal in 2020 normaal gesproken flink lager uitvallen (analisten taxeren het nu op -8%). Met een ijzersterke balans (nettokas positie $687 mln eind 2019) en daarnaast nog flink wat extra ruimte uit aanvullende kredietfaciliteiten gaat Columbia de coronacrisis absoluut overleven.

Op termijn zal het dividend zeker weer hervat worden. Beleggers die het aandeel in portefeuille hebben kunnen met een gerust hart blijven zitten. Voor wie nog geen positie heeft, biedt de koerstik in 2020 een mooie nieuwe instapkans voor de lange termijn. Buy the dips!

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ