Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Actueel advies

Advies Jeff Thijssen, 20 apr 17:01

Advieswijziging | Philips verwacht bescheiden groei

0 0 Leestijd ongeveer

Beleggers reageren positief op de kwartaalcijfers van Philips. Met name de outlook valt in de smaak. Het bedrijf gaat uit van een vergelijkbare bescheiden groei in 2020 en een verbetering van de ebita-marge.

De corona-uitbraak heeft ertoe geleid dat omzet en winst van Philips in het eerste kwartaal onder druk kwamen te staan. Met name de omzet bij de divisie Personal Health (-13%) viel tegen. Het aantal orders daarentegen groeide met 23%, gestuwd door de vraag naar beademingsapparatuur in Europa.

De omzet over het eerste kwartaal kwam uit op €4,2 mrd, een afname van 2% ten opzichte van dezelfde periode in 2019. De aangepaste ebita-marge daalde van 8,8 naar 5,9%. Onder de streep werd een nettowinst geboekt van slechts €39 mln (€0,04 per aandeel). Het dividend van €0,85 blijft gehandhaafd, maar zal worden uitgekeerd in aandelen. Daarnaast meldde het bedrijf inmiddels 50% van het geplande totaal van €1,5 mrd aan eigen aandelen te hebben ingekocht.

Ceo Frans van Houten liet in zijn toelichting weten rekening te houden met een verslechtering van de resultaten in het tweede kwartaal, maar in de tweede jaarhelft keert de groei naar verwachting terug. Voor heel 2020 gaat Philips ervan uit een vergelijkbare bescheiden groei te behalen. Daarbij zal ook de ebita-marge verbeteren. De divisie Connected Care waaronder de beademingsmachines vallen, zal de tegenvallers bij de divisie Personal Health moeten gaan opvangen. Philips maakte begin deze maand bekend dat deze divisie 43.000 beademingsmachines gaat produceren voor Amerikaanse ziekenhuizen, een opdracht van circa €600 mln.

Advies voor Philips

Mijn taxatie van de winst per aandeel voor 2020 komt uit op €1,50. Uitgaande van die taxatie komt de koers-winstverhouding bij een beurskoers van €39 uit op 26. Dat is nog altijd vrij hoog voor een bedrijf met een beperkte omzetgroei (+7% in 2019) en een mogelijk lage winstgroei. De grote vraag naar beademingsapparatuur kan positief uitpakken voor Philips. Het verkoopadvies is hierdoor niet meer op zijn plaats. Maar vanwege de waardering is een koopadvies nog een stap te ver.
We verhogen het advies van ‘verkopen’ naar ‘houden’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!