Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Lezersvragen Karel Mercx, 30 mrt 11:57

Hoe reageren aandelen van opkomende markten op corona?

0 0 Leestijd ongeveer

De aandelen in de ontwikkelde wereld en in de opkomende markten zijn beide ongeveer 22% onderuit gegaan als gevolg van het coronavirus. Het valt echter te verwachten dat de opkomende markten de hardste klappen zullen krijgen.

De ontwikkelde wereld beschikt wereldwijd over de grootste capaciteit om het virus te lijf te gaan. Daarom zal de uitbraak waarschijnlijk meer schade aanrichten in de opkomende markten. Bovendien hebben ontwikkelde landen een hogere kredietwaardigheid, waardoor ze meer geld in de economie kunnen pompen. Daardoor zal het herstel waarschijnlijk eerder en sterker optreden in ontwikkelde landen dan in opkomende landen.

Lenen in dollars

Opkomende markten hebben bovendien de laatste tien jaar een enorm risico genomen door veel te lenen in Amerikaanse dollars. Voor de Aziatische landen alleen al gaat het om een bedrag van $2,1 bln, en daarbij wordt China niet eens meegerekend. Dit jaar is de index van Aziatische munten ADXT gedaald van 105,74 naar 100,01. Dit betekent dat een rentebetaling ruim 5% meer kost dan aan het begin van het jaar. Dit betekent een verslechtering van de financiële positie van Aziatische landen en uiteindelijk ook van hun aandelen. De dollar is de veiligste valuta op de wereld. Als de crisis verder gaat, dan zal de dollar nog meer stijgen en dus nog meer ravage aanrichten in de opkomende landen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.