Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Analisten Stephen Hendriks, 29 mrt 09:00

GMO verwacht geen blijvende schade van corona

0 0 Leestijd ongeveer

Het coronavirus tast de ontwikkeling van de aandelenmarkt op de lange termijn niet aan, stelt GMO.

De financiële markten zijn volledig in de ban van het coronavirus en dat is volkomen begrijpelijk. Voor het beleggingsbeleid van GMO verandert er naar eigen zeggen echter weinig. Volgens de vermogensbeheerder tast de virusuitbraak namelijk de ‘fair value’ van de aandelenmarkt op de lange termijn niet aan.

Deze fair value wordt berekend op basis van de winst- en dividendgroei van bedrijven over decennia. Het verloop van deze fair value is door de jaren heen opmerkelijk stabiel, aldus GMO. Alleen de Grote Depressie van de jaren dertig, de beide wereldoorlogen en de kredietcrisis – specifiek voor de banksector – hebben een langdurige impact op de fair value van de aandelenmarkt gehad. De fair value wordt alleen substantieel beïnvloed door een gebeurtenis die het rendement op het eigen vermogen verandert of tot enorme verwatering van de aandeelhouders leidt.

Rendementsverwachting

GMO noemt de impact van de kredietcrisis van 2008/’09 op de banksector als voorbeeld. Banken moesten hun balans versterken door verwaterende claimemissies en zagen door de lage rente en regelgeving hun rendement op het eigen vermogen met wel 20% teruglopen.

Het coronavirus zal echter geen verwatering of permanente afname van de winstgevendheid op soortgelijke schaal tot gevolg hebben. Wel leidt de virusuitbraak op korte termijn tot een veel groter verlies aan economische activiteit dan tijdens een ‘gewone’ recessie. Maar overheden kunnen de economie met grootschalige stimuleringsmaatregelen door deze zware periode heen helpen. GMO verwacht na deze periode geen grote verandering in het rendement op het eigen vermogen van bedrijven en ziet dan ook geen aanleiding zijn rendementsverwachtingen voor de lange termijn aan te passen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.