Het einde van aandelen? Alweer?
Het begon met de week van 9 maart. Dat was Bloedbad Eén. Verregaande Amerikaanse maatregelen om het virus te beperken brachten de markten in een vrije val. Het ironische is dat op een eerdere 9 maart, namelijk die in 2009, het dieptepunt werd bereikt in de wereldwijde aandelenmarkten, ten tijde van de Grote Financiële Crisis. Na die dag begon een ongeëvenaarde opmars op de beurzen.
Na die eerste rampweek vond in de week van 16 maart Bloedbad Twee plaats. De noodgreep van de Amerikaanse centrale bank, die de rente met 100 basispunten verlaagde, bracht de financiële markten allerminst tot bedaren. De handel werd (opnieuw) tijdelijk stilgelegd, waarna de paniekerige handelaren de aandelen van hun klanten dumpten tegen elk aannemelijk bod.
Slechte raadgever
Het is ongelooflijk hoezeer de paniek op de beurs kan toeslaan, terwijl we allemaal weten wat een slechte raadgever angst is. Paniek leidt zonder uitzondering tot slechte beleggingsresultaten op de langere termijn. Maar vooruit, de nachtrust is in ieder geval weer wat hersteld – uiteraard alleen voor zover er met overtollige liquiditeiten is belegd.
Even terug in de tijd. Ik herinner me maart 2009 als de dag van gisteren. Destijds werden aandelen letterlijk ter discussie gesteld. Moesten we er nog wel in willen beleggen? Konden we de aandelenbeleggers niet beter allemaal naar huis sturen? Dat waren concrete vragen die hardop werden gesteld door managers met de nodige beleggingservaring. Zeer getalenteerde en intelligente mensen komen tot volstrekt irrationele beslissingen als het erop aankomt, of neigen daartoe als de paniek compleet is. Daar waar juist behoefte is aan kalmtepredikers, werpen veel mensen de handdoek in de ring op het moment waarop we het ultieme dieptepunt van de markt hebben bereikt.
‘s Werelds aandelenbeurzen staan allemaal tientallen procenten lager dan de recente recordstanden. Is het nu wel genoeg geweest met die paniek of gaan we binnenkort weer het prachtige instrument dat aandeel heet, ter discussie stellen? Ik heb tot op heden nog geen heel sterke geluiden in die richting gehoord. Hoewel de bodem in zicht is, moeten we daarom misschien toch nog even wachten met aandelen kopen.