Waarom Amerikaanse banken het beursherstel mislopen
Ik hanteer twee aannames. De eerste is dat banken rente nodig hebben om geld te verdienen. Zonder rente is dat onmogelijk. De tweede aanname is dat als de tienjaarsrente in een land eenmaal onder de 1% is gedaald, de vraag naar geld zo hard is teruggelopen, dat de rente voor langere tijd laag zal blijven.
Japan was het eerste land waar de kredietzeepbel uiteenspatte en waar de tienjaarsrente in september 1998 voor het eerst onder de 1% zakte. De wereldwijde financiële markten topten uiteindelijk in 2000. In het herstel dat volgde tussen januari 2000 en juli 2007, noteerde de Japanse bankenindex een rendement van -18,8%. De rente in het land was naar een dieptepunt gezakt, waardoor de bullmarkt aan de Japanse banken voorbijging.
In de eurozone (rendement in dezelfde periode: +151,2%) en de VS (+82,8%) was die rente er nog wel, waardoor banken goed geld verdienden. Aandelen gingen door het dak.
Japan is ons voorland
Vanaf de top van 2007 tot aan de all time high voor de S&P500 op 19 februari jongstleden waren de aandelen van Japanse banken nog steeds zwaar in mineur (-44%), terwijl banken in de eurozone, geconfronteerd met een weggesijpelde rente, niet in staat waren te herstellen (-71,4%). De VS was de laatste plek in de westerse wereld met rente, maar ook dat is rap veranderd: op 9 maart was de tienjaarsrente daar gedaald naar 0,31%.
Japan is ons voorland. De ECB en de Fed kopiëren wat daar gebeurt. Maar Japan is veel verder. De Japanse centrale bank heeft al bijna alle staatschuld opgekocht en is in elk bedrijf in de TOPIX grootaandeelhouder. Zolang het westen het pad van Japan volgt, is het oppassen met de aandelen van banken.
Gaan we terug naar 1992, dan staan de Japanse banken op een rendement van -60,0% en Amerikaanse banken van +800%. Dit levert ons twee lessen op. De eerste is dat als de rente verdwijnt bankaandelen onaantrekkelijk zijn. De tweede is dat ondanks de crash van Amerikaanse bankaandelen afgelopen maand (-43%), het rendement voor die aandelen de afgelopen 28 jaar nog steeds zeer hoog is geweest.
Ik peins er dus niet over om het herstel van de huidige crash te bespelen met Amerikaanse bankaandelen.