Olieprijs | Société Générale schetst ook pessimistisch scenario
De uitbraak van het coronavirus zou voor het eerst in tien jaar tijd voor een kwartaal met een lagere vraag naar olie kunnen zorgen, schreef Société Générale op 9 maart. De bank rekende destijds op een daling van de vraag met zo’n vier miljoen vaten per dag. Dat was op zich al erg genoeg voor de olieprijs. Maar vervolgens konden de OPEC-landen en enkele belangrijke bondgenoten zoals Rusland – samen bekend als ‘OPEC+’ – het niet eens worden over productieverlagingen om de olieprijs te ondersteunen. In plaats daarvan gaven verschillende landen aan de olieproductie juist te willen verhogen. De olieprijs klapte vervolgens in elkaar. Société Générale ging er echter van uit dat de vraag naar olie twee maanden op rij zou dalen om vervolgens weer geleidelijk te herstellen. Bovendien verwachtte de bank dat de OPEC+ misschien alsnog tot afspraken over productieverlagingen kon komen.
Crisis-simulatie
Twee weken geleden ging de bank op basis van dit scenario nog uit van een geleidelijke stijging van de olieprijs (Brent) van $30 per vat tot $40 aan het eind van dit jaar. Nog steeds is dit het basisscenario, maar Société Générale acht de tijd niettemin rijp om ook naar een pessimistischer scenario te kijken. In deze ‘crisissimulatie’ voor de olieprijs zal de vraag naar olie iets sneller afnemen door het veel ongunstiger verloop van de virusuitbraak. Daardoor zal de vraag naar olie in het eerste kwartaal niet met vier, maar met vijf miljoen vaten per dag dalen tot 94,2 miljoen vaten. In het tweede kwartaal daalt de olievraag nog iets verder. Herstel volgt in het derde maar vooral het vierde kwartaal, waarin de vraag tot een recordniveau van 103,3 miljoen vaten per dag zal stijgen.
Aanbodoverschot
Productieverhogingen in landen als Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Rusland zouden in het tweede kwartaal tot een aanbodoverschot van wel 9,7 miljoen vaten per dag kunnen leiden in de crisissimulatie van Société Générale. Dat zou de olieprijs sterk onder druk kunnen zetten en voor lagere inkomsten zorgen voor de olieproducerende landen. Volgens de bank kan Rusland zijn overheidsbegroting in evenwicht houden bij een olieprijs van iets boven de $40. Saoedi-Arabië en de VAE hebben eigenlijk een olieprijs van $70-80 nodig, maar hebben zulke grote valutareserves dat zij zeker twee jaar met een olieprijs van $30 per vat kunnen leven. De olieprijs zou dus nog verder kunnen vallen, tot mogelijk $20 in het vierde kwartaal van 2020. Maar alleen in een serieus crisisscenario, benadrukt Société Générale.