Updates

Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Analisten Stephen Hendriks, 22 mrt 09:00

Olieprijs | Société Générale schetst ook pessimistisch scenario

0 0 Leestijd ongeveer

De vraag naar olie daalt zo hard terwijl het aanbod nog stijgt, dat Société Générale een crisisscenario heeft opgetuigd.

De uitbraak van het coronavirus zou voor het eerst in tien jaar tijd voor een kwartaal met een lagere vraag naar olie kunnen zorgen, schreef Société Générale op 9 maart. De bank rekende destijds op een daling van de vraag met zo’n vier miljoen vaten per dag. Dat was op zich al erg genoeg voor de olieprijs. Maar vervolgens konden de OPEC-landen en enkele belangrijke bondgenoten zoals Rusland – samen bekend als ‘OPEC+’ – het niet eens worden over productieverlagingen om de olieprijs te ondersteunen. In plaats daarvan gaven verschillende landen aan de olieproductie juist te willen verhogen. De olieprijs klapte vervolgens in elkaar. Société Générale ging er echter van uit dat de vraag naar olie twee maanden op rij zou dalen om vervolgens weer geleidelijk te herstellen. Bovendien verwachtte de bank dat de OPEC+ misschien alsnog tot afspraken over productieverlagingen kon komen.

Crisis-simulatie

Twee weken geleden ging de bank op basis van dit scenario nog uit van een geleidelijke stijging van de olieprijs (Brent) van $30 per vat tot $40 aan het eind van dit jaar. Nog steeds is dit het basisscenario, maar Société Générale acht de tijd niettemin rijp om ook naar een pessimistischer scenario te kijken. In deze ‘crisissimulatie’ voor de olieprijs zal de vraag naar olie iets sneller afnemen door het veel ongunstiger verloop van de virusuitbraak. Daardoor zal de vraag naar olie in het eerste kwartaal niet met vier, maar met vijf miljoen vaten per dag dalen tot 94,2 miljoen vaten. In het tweede kwartaal daalt de olievraag nog iets verder. Herstel volgt in het derde maar vooral het vierde kwartaal, waarin de vraag tot een recordniveau van 103,3 miljoen vaten per dag zal stijgen.

Aanbodoverschot

Productieverhogingen in landen als Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Rusland zouden in het tweede kwartaal tot een aanbodoverschot van wel 9,7 miljoen vaten per dag kunnen leiden in de crisissimulatie van Société Générale. Dat zou de olieprijs sterk onder druk kunnen zetten en voor lagere inkomsten zorgen voor de olieproducerende landen. Volgens de bank kan Rusland zijn overheidsbegroting in evenwicht houden bij een olieprijs van iets boven de $40. Saoedi-Arabië en de VAE hebben eigenlijk een olieprijs van $70-80 nodig, maar hebben zulke grote valutareserves dat zij zeker twee jaar met een olieprijs van $30 per vat kunnen leven. De olieprijs zou dus nog verder kunnen vallen, tot mogelijk $20 in het vierde kwartaal van 2020. Maar alleen in een serieus crisisscenario, benadrukt Société Générale.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.