Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Advies van de dag Jeff Thijssen, 17 mrt 2020 13:12

Groeipotentieel voor aandeel Hunter Douglas

0 0 Leestijd ongeveer

Door het coronavirus worden de brede economische vooruitzichten steeds onzekerder. Dat legt naar verwachting druk op de verkoop van de raambekleding van Hunter Douglas. De verwachte winst per aandeel is daardoor naar beneden bijgesteld.

Hunter Douglas, de grootste producent van raambekleding ter wereld, kwam vorige week donderdag met haar in Amerikaanse dollars gerapporteerde jaarcijfers. De omzet kwam uit op $3,7 mrd, een toename van 1,4% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Acquisities droegen 7,0% bij en de volumes groeiden met 1,1%. Valutaeffecten (2,6%) en desinvesteringen (3,7%) hadden echter een negatieve impact op de omzet.

Ondanks de lage omzetgroei, wist de raambekleder de winstcijfers op te krikken. Het operationeel resultaat (ebitda) kwam uit op $503 mln, een toename van 15,5% vergeleken met 2018. De nettowinst steeg met 6,6% naar $278 mln (€7,12 per aandeel). Het dividend over het boekjaar 2019 is vastgesteld op €2,10 per aandeel. In 2019 bedroeg het dividend nog €2,00 per aandeel.

Overnames

Eind 2019 maakte Hunter Douglas bekend dat het de Amerikaanse speler 3 Day Blinds had overgenomen. 3 Day Blinds is een raambekleder die zich onderscheidt met consultants die naar de klant toe gaan om te adviseren welke raambekleding het beste past bij het interieur. De omzet in 2018 bedroeg $205 mln en het bedrijf telt 1200 medewerkers.

Naast deze overname liet Hunter Douglas weten een belang van 30% te hebben genomen in Select Blinds. Dat is de op twee na grootste webshop in de VS die is gespecialiseerd in de verkoop van raambekledingsproducten. Met de overname heeft Hunter Douglas nu voor het eerst ook een webshop in de VS, met een optie om binnen twee jaar het overige deel van de aandelen over te nemen. Select Blinds heeft in 2018 een omzet gerealiseerd van $94 mln.

Advies

Mijn taxatie van de winst per aandeel verlaag ik door de onzekerheid die het coronavirus met zich meebrengt van €7,20 naar €5,00 per aandeel. Uitgaande van die taxatie komt de koers-winstverhouding op 8. De huidige waardering doet naar mijn mening geen recht aan het groeipotentieel van dit aandeel. Daarnaast beschikt het bedrijf over een sterke balans en is het goed in staat om op korte termijn aan haar verplichtingen te voldoen. Ik herhaal daarom het koopadvies. Gezien het geringe aantal vrij verhandelbare aandelen en de volatiele beurs raad ik beleggers wel aan een limietorder te plaatsen bij de aanschaf van aandelen Hunter Douglas.

Vooruitzichten onzeker door coronavirus
In de voorgaande kwartalen liet Hunter Douglas steeds weten uit te gaan van een aanhoudende maar tragere groei in haar twee belangrijkste afzetmarkten, Noord-Amerika (51% van de omzet) en Europa (38%). Bij de publicatie van de jaarcijfers gaf de raambekleder ditmaal geen outlook af, het bedrijf kwam enkel met de boodschap dat de economische vooruitzichten onzeker zijn geworden als gevolg van het coronavirus. Verschillende Europese landen zitten inmiddels volledig op slot en ook in de VS worden steeds strengere maatregelen aangekondigd. De verkoop van raambekleding zal daardoor in de eerste helft van het jaar naar verwachting lager uitvallen. Hunter Douglas moet dit echter kunnen opvangen. Het bedrijf beschikt over een sterke balans: de nettoschuld/ebitda kwam eind 2019 uit op slechts 1,1. Het bedrijf heeft voldoende middelden om aan haar verplichtingen te voldoen en zal hierdoor naar verwachting sterk uit de crisis komen.
JAARCIJFERS
In $ mln 2019 2018
Omzet 3686 3634
Ebitda 503 436
Nettowinst 278 261

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ