Updates

Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Dividend Menno van Hoven, 20 mrt 14:01

Dividendverlagingen stapelen zich op door coronacrisis

0 0 Leestijd ongeveer

De coronacrisis raakt veel bedrijven hard en heeft inmiddels al tot een flink aantal dividendverlagingen geleid bij bekende namen.

Met name toerismegerelateerde aandelen en bedrijven met een hoge schuldenlast komen al snel in de problemen nu hun omzet een klap krijgt of in sommige gevallen zelfs nagenoeg helemaal wegvalt. Een goed voorbeeld zijn de beursgenoteerde hotelketens, die met historisch lage bezettingsgraden te kampen hebben en in veel gevallen wel gewoon hun personeels- en andere kosten zien doorlopen. Ook restaurant- en winkelketens in de VS komen in de problemen door gesloten vestigingen. In afwachting van steunpakketten van de verschillende overheden nemen sommige bedrijven zelf al een rigoureuze beslissing door het dividend fors te verlagen of zelfs helemaal te schrappen. Dat gebeurt zowel in Europa als in de Verenigde Staten.

Inditex

Een goed voorbeeld in Europa van een grote naam die deze week zijn dividend staakte is het Spaanse Inditex. De kledingretailer (bekend van onder meer Zara) zou overwegen om 25.000 werknemers te ontslaan en kondigde aan het dividend dit jaar uit te stellen. Inditex is wereldwijd actief en moest noodgewongen de helft van zijn winkels sluiten. In de eerste twee weken van maart kelderde de omzet met 24%. Het Spaanse bedrijf, dat overigens over een ijzersterke balans beschikt en best tegen een stootje kan, kon bogen op een geschiedenis van bijna twintig jaar zonder dividendverlagingen. Aan die fraaie reeks komt nu abrupt een einde. Het aandeel daalt in 2020 ruim 30% en zakte eerder deze week weg tot een dieptepunt van €18,51. Met een beurswaarde van €66 mrd blijft Inditex nog wel een van de grootste bedrijven in Europa.

Geen cashdividend meer

Ook zien we een draai van bedrijven van cashdividend naar een keuzedividend of verplicht stockdividend, wat gezien de flink gedaalde beurskoersen niet eens ongunstig uitpakt voor beleggers. Het belangrijkste is natuurlijk dat bedrijven hiermee cash binnenboord houden in deze lastige tijden.

Door de koersdalingen zijn de dividendrendementen van veel aandelen opgelopen tot ongekend hoge niveaus. Vorige maand telde Nederland misschien twee aandelen met een dividendrendement van meer dan 10%, inmiddels zijn dat er veel meer, met vooral financials en vastgoedfondsen die enorme klappen kregen.

Met name retailvastgoed, dat verhuurt aan bedrijven als Inditex, zit in de penarie. Een veelbesproken voorbeeld is Unibail-Rodamco-Westfield, dat twee keer per jaar €5,40 betaalt. Het eerste interimdividend zal nog uitgekeerd worden (Unibail gaat op 24 maart ex-dividend), maar het tweede dividend is twijfelachtig. Unibail biedt na de koersopleving de laatste twee dagen nog altijd een yield van 18,2%. Verschillende analisten, waaronder vandaag die van RBC, rekenen op een verlaging van het dividend. RBC, dat het advies vandaag verhoogt van ‘houden’ naar ‘kopen’, denkt dat het management van Unibail het dividend met 26% zal verlagen naar €8,00 per aandeel op jaarbasis.

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten was het deze week ook goed raak, met een aantal grote namen dat het dividend volledig schrapte of fors verlaagde als gevolg van de coronacrisis. Gisteren was het autobouwer Ford die zijn dividend staakte. Een dag eerder kondigde dividendportefeuille-aandeel Marriott International aan dat het dividend eind deze maand voorlopig het laatste is totdat de situatie weer verbetert. Andere bedrijven die hun dividend recent verlaagden of staakten zijn onder meer Darden Restaurants (-100%), Six Flags (-70%) en een handvol kleinere vastgoedfondsen actief in de hotelindustrie.

Vooral de zogenaamde casual-dining restaurantketens, zoals Darden, worden hard geraakt door het totaal stilvallen van de omzet. De fastfoodketens hebben vooralsnog minder last, omdat de afhaalbusiness in veel gevallen gewoon doorgaat. Het aandeel Darden, actief met merknamen als Olive Garden, LongHorn Steakhouse en The Capital Grille, stortte dit jaar volledig in, met een koerdaling van ruim 70%. Het bedrijf maakt inmiddels gebruik van een kredietfaciliteit van $750 mln en heeft volgens eigen zeggen zo’n $1 mrd aan cash achter de hand om de huidige situatie door te komen. Een dividenduitkering van $400 mln op jaarbasis is dan het eerste wat sneuvelt, puur om te overleven. Gisteren veerden de aandelen van restaurantketens overigens flink op na berichten dat de sector een steunpakket van $455 mrd heeft aangevraagd bij de Amerikaanse regering.

Laatste dividend Boeing?

In alle gevallen is het lagere dividend een direct gevolg van het wegblijven van bezoekers. Eerder waren het al enkele grote oliefondsen die het dividend neerwaarts bijstelden als gevolg van de gedaalde olieprijs: Occidental Petroleum verlaagde het dividend begin maart met 86% en sectorgenoot Apache, dat onder meer actief is met boorplatformen in de Noordzee, verlaagde het dividend met 90%.

Daar zal het helaas niet bij blijven. Met name bedrijven die zijn aangewezen op overheidssteun zullen hun dividend de komende periode wel moeten verlagen of schrappen. Denk aan de vele cruisebedrijven, restaurentketens en grote jongens als Boeing. Gisteren schreef de Wall Street Journal dat Boeing een dividendverlaging overweegt en dat er bovendien een  ontslagronde op komst is. Vliegtuigen staan wereldwijd aan de grond en nieuwe orders worden uitgesteld. Op de beurs resulteert dat in een dramatische koersval voor Boeing, dat binnen enkele weken wegzakte van ruim $300 naar minder dan $100 per aandeel. Net als Marriott was (of eigenlijk is) ook Boeing een uitstekende dividendbetaler, die ik voor de Dividendportefeuille scherp in de gaten hield. Na jaren van sterke dividendgroei zal Boeing, dat al sinds 1940 onafgebroken dividend betaalt, aandeelhouders zo goed als zeker gaan teleurstellen met een fors lager, of waarschijnlijk zelfs volledig geschrapt dividend. Bij de slotkoers van donderdag is het dividendrendement van de vliegtuigbouwer 8,4%. Op 6 maart werd vooralsnog voor de laatste keer een kwartaaldividend van $2,055 per aandeel uitgekeerd. Waarschijnlijk is dat voorlopig ook het laatste dividend dat Boeing zal uitkeren.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!