Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 17 mrt 14:30

Column: onvoorwaardelijke liefde voor de bitcoin

0 0 Leestijd ongeveer

Ik vind het opvallend hoe enthousiast speculanten kunnen zijn over de bitcoin. Het lijkt een onvoorwaardelijke liefde, waarbij er voor elke flinke koersdaling van de cryptomunt een mooie verklaring wordt gegeven.

Gaat de koers door het dak, dan delen de bitcoin-fanaten op sociale media plaatjes van een bitcoin-tekentje dat met een raket naar de maan vliegt. Bovendien kopen ze er dan snel nog wat bitcoins bij. In het verleden is de koers immers vele malen met honderden procenten gestegen. En als het omhoog gaat, dan gaat het hard.

Gaat de bitcoin echter door het putje, dan maken bitcoin-speculanten elkaar wijs dat er ‘walvissen’ aan het verkopen zijn. Een walvis is een extreem vermogende speculant, die bitcoins verkoopt met als doel paniek te veroorzaken in de markt. Dan kan hij tegen een belachelijk lage prijs bitcoins kopen van zwakkere partijen die hun posities dumpen. Op die manier wordt de walvis nog rijker.

Ik roep al jaren dat de bitcoin niets anders is dan een instrument dat de risicobereidheid van mensen meet. Daarbij verwijs ik naar de aandelenmarkt, die een top neerzette in januari 2018. Deze viel bijna samen met de top van de bitcoin, die in december 2017 een koers bereikte van net onder de $20.000.

Einde aan speculatie

Aandelenkoersen daalden in 2018 sterk omdat Fed-voorzitter Jerome Powell een einde maakte aan de speculatie op de financiële markten. Dit deed hij door een begin te maken met het terugdraaien van het programma van monetaire verruiming en tegelijkertijd de rente te verhogen. De aandelenmarkten verloren een procent of 20 en de bitcoin leverde zelfs 80% in.

In december vorig jaar verklaarde Powell dat hij zijn verkrappende beleid radicaal zou wijzigen. Aandelen gingen juichend het jaar 2020 in en de bitcoin steeg met een paar honderd procent. De cryptomunt bereikte de hoogste jaarstand op 12 februari, dezelfde dag waarop de Dow Jones zijn hoogste stand van 2020 bereikte. Sindsdien is de Dow Jones ruim 31% gedaald en de bitcoin zelfs 52%. Ik zie dit als bewijs dat de bitcoin nog steeds een puur speculatieve belegging is.

De bitcoin-fanaten hebben ook dit keer weer een mooi verhaal klaar liggen. De daling zou komen door margin calls: beleggingsportefeuilles die (deels) met geleend geld zijn opgebouwd en bij scherpe koersdalingen op last van de bank moeten worden afgebouwd. (Zie ook deze column). Ik geloof hier niet in. In de eerste plaats omdat geharde bitcoinbeleggers meestal niet in aandelen zitten aangezien ze fundamentele twijfels hebben omtrent de houdbaarheid van het huidige financiële systeem. In de tweede plaats omdat bij de bekende brokers geen bitcoins kunnen worden aangehouden. Het is daarom niet eens mogelijk om het onderpand voor een belegging met geleend geld aan te vullen door bitcoins te verkopen.

Het is een mooi verhaal, die margin calls. Maar de enige reden dat de bitcoin nu zó hard daalt, is de scherp afnemende behoefte aan financiële speculatie.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!