Euro opvallende winnaar in coronacrisis
De snelle en hevige koersval op de aandelenmarkten sinds 20 februari heeft tot een begrijpelijke vlucht naar veilige havens zoals staatsobligaties geleid. In de afgelopen anderhalve week hebben deze hun waarde bewezen. Ook op de valutamarkt zijn er veilige havens, munteenheden waar beleggers naar toe vluchten tijdens onrust op de financiële markten. Welke munten dat zijn verschilt, maar de Japanse yen, de Zwitserse franc en de Amerikaanse dollar zijn gebruikelijke bestemmingen voor nerveuze beleggers. De euro wordt in ieder geval níet tot de veilige havens op de valutamarkt gerekend. Toch was het juist de euro die, sinds de aandelenbeurzen afgelopen maand diep in het rood zakten, terrein won op de Amerikaanse dollar. In de eerste acht weken van dit jaar verloor de euro bijna 4% ten opzichte van de dollar; dat verlies werd in anderhalve week tijd vrijwel volledig goed gemaakt. Daardoor staat de euro ten opzichte van de dollar dicht bij het niveau van eind vorig jaar.
Shortposities
Een opmerkelijke ontwikkeling, waarvoor verschillende banken verschillende oorzaken noemen. Volgens Société Générale was de stijging van de munt voornamelijk het gevolg van afbouw van de sterk gestegen shortposities die inspeelden op een verzwakking van de euro. UBS noemde een andere oorzaak. Volgens de Zwitserse bank heeft de snelle stijging van de euro te maken met de afwikkeling van zogeheten ‘carry-trades’. Dat zijn transacties waarbij beleggers geld lenen in een valuta met een lage rente – vaak de yen, maar nu dus ook de euro – en dit geld vervolgens uitzetten in valuta’s die een hoger rendement bieden. UBS verwacht dat de stijging van de euro van tijdelijke aard is en dat als de onrust over het coronavirus aanhoudt, de dollar zijn status van veilige haven snel weer zal herwinnen.
Voor de tweede helft van dit jaar is de bank optimistischer over de euro, als de economische groei en de wereldhandel weer aantrekken. Volgens Deutsche Bank hoeven beleggers echter niet zo lang te wachten op een sterkere euro. Deutsche Bank had de renteverlaging van de Federal Reserve van deze week al verwacht. Deze renteverlaging draagt direct bij aan de verzwakking van de dollar. Tot voor kort was de dollar de munteenheid die beleggers verreweg het hoogste rendement bood. Zowel de korte als de lange rente lag in de VS immers duidelijk hoger dan in andere ontwikkelde landen. Maar zoals de grafiek laat zien is het verschil tussen de tienjarige Amerikaanse en Duitse rente de afgelopen weken duidelijk afgenomen. Het is geen toeval dat de dollar-eurokoers daarop heeft gereageerd.
Verdere opmars
Verder verwacht Deutsche Bank dat de eurozone de negatieve effecten van het coronavirus eerder met een ruimer begrotingsbeleid dan – zoals de VS deze week heeft gedaan – met monetair beleid zal bestrijden. De beleidsrente van de ECB is immers al negatief en landen als Duitsland hebben voldoende ruimte in de begroting om stimuleringsmaatregelen te nemen. De combinatie van een ruimer begrotingsbeleid in de eurozone en een ruimer monetair beleid in de VS is positief voor de euro, aldus Deutsche Bank. Bovendien breekt volgens de bank de periode aan dat de ontwikkelingen in de Amerikaanse presidentverkiezing de dollar wat onder druk kunnen zetten.
Het is dan ook tijd om de dollar te verkopen, concludeert Deutsche Bank. De status van veilige haven zal de euro voorlopig niettemin niet bereiken. Maar op voorwaarde dat het verschil in (verwachte) economische groei tussen de VS en de eurozone kleiner wordt, is een verdere opmars van de euro ten opzichte van de dollar niet zo’n gekke gedachte.