Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Opinie Johan Brinkman, 5 mrt 2020 10:00

Commentaar: dit waren de coronaproof aandelen op het Beursplein

0 0 Leestijd ongeveer

Coronaproof aandelen waren op de vingers van één hand te tellen op het Beursplein van 20 tot en met 28 februari.

Vanaf de dag waarop de AEX een daling inzette van bijna de hoogste koers sinds 2001 tot en met dag waarop de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot op de laagste stand sinds de afgelopen summer of fear boekte slechts één van de 75 aandelen in AEX, AMX en AScX koerswinst. Market maker Flowtraders (+10,6%) is niet toevallig een bedrijf dat juist profiteert van onrustige financiële markten.

Om te bepalen wat in de tweede helft van vorige maand coronaproof aandelen waren, selecteer ik de aandelen die deze zeven rode handelsdagen een koersverlies leden van minder dan 10%. Dat waren er een tiental bij de smallcaps in de AScX, welgeteld zeven bij de midcaps in de AMX en slechts één in de AEX. De schade bij Wolters Kluwer bleef in de desbetreffende periode ‘beperkt’ tot -6,5%, mede dankzij de goed ontvangen jaarcijfers. De overige 24 AEX-fondsen gingen meer dan 10% onderuit, inclusief het traditioneel defensieve Unilever (-13,2%).

Aangezien ook twee andere zwaargewichten hard onderuit gingen – Shell (-16,7%) en ASML (-15,3%) – behoorde de AEX tussen de 20 en 28 februari met -14,3% wereldwijd tot de slechtst presterende van de 94 hoofdgraadmeters die persbureau Bloomberg bijhoudt. Dat brengt mij tot de onclusie dat de meest coronaproof aandelen op het Beursplein in ieder geval niet tussen de mondiaal opererende bluechips van de AEX gezocht moeten worden.

Het zijn namelijk vooral de diverse minder internationaal opererende kleine en middelgrote fondsen die zich aan het wereldwijde negatieve sentiment onttrokken. De AScX (-10,8%) deed het niet alleen beduidend beter dan de AEX, maar ook dan de pan-Europese Stoxx600 (-13,4%) en de breed samengestelde Amerikaanse S&P500 (-12,7%). Bij een korte periode van koersverlies door (vooral) corona past slechts een voorzichtige eerste conclusie. Maar dat vijf AMX- en AScX-aandelen die wij al koopwaardig vonden ook in de tweede helft van vorige maand bleven liggen, onderstreept wat mij betreft hun aantrekkelijkheid.

Coronaproof aandelen

Het betreft Van Lanschot Kempen, Intertrust, AMG, Fagron en OCI. De laatste drie zitten overigens ook in onze Nederlandse voorbeeldportefeuille, net als Wolters Kluwer. Ik kan u deze coronaproof aandelen – zonder en mét een nieuwe corona-crash in het vooruitzicht – van harte aanbevelen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ