Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Tip Terugblik Menno van Hoven, 24 feb 2020 16:59

Tipterugblik: Eastman Chemical blijft koopwaardig

0 0 Leestijd ongeveer

Vorig jaar januari werd het Amerikaanse chemiebedrijf Eastman Chemical na een scherpe koersdaling op $71,83 toegevoegd aan de dividendportefeuille, als vervanger van Dupont.

Het qua activiteiten zeer breed gespreide chemieconcern werd in februari vorig jaar nog eens uitgebreid besproken als tip. Eastman telt vier divisies die onder meer vezels, chemicaliën, geavanceerde materialen en chemische halffabricaten maken. Bijna 60% van de omzet wordt buiten de VS gerealiseerd. Het sterk op innovatie gerichte bedrijf haalt de hoogste marges met de speciaalchemie-activiteiten.

De lage waardering in combinatie met het sterke, relatief hoge dividend, vormden de basis voor de kooptip. Eastman verhoogt het dividend jaarlijks. Het bedrijf keert een relatief klein deel van de winst uit als dividend, maar geeft daarnaast elk jaar ook vol gas met de inkoop van eigen aandelen en kleinere acquisities.

Dividendgroei voor Eastman

Ik voorspelde voor Eastman een jaarlijkse dividendgroei van 7-10%. Dat ligt in lijn met de beoogde doelstelling voor de dividendportefeuille, waarmee ik jaarlijks ten minste 7% groei wil realiseren. In december verhoogde Eastman het dividend met 6,5% tot $0,66 per kwartaal, wat gezien de moeilijk omstandigheden binnen de cyclische sector zeker niet teleurstellend is. Mede door de hogere uitkering is het dividendrendement opgelopen tot 3,6%.

Op 31 januari kwam Eastman met beter dan verwachte kwartaalcijfers, waarbij de gerapporteerde winst voor het eerst na vier kwartalen op rij weer beter was dan de gemiddelde analistenconsensus. Voor boekjaar 2020 rekent het bedrijf op een aangepaste winst per aandeel van $7,20-7,60. Eastman gaat uit van een blijvend moeilijk economisch klimaat wereldwijd, wat zich vertaalt in een verwachte vlakke omzet van ongeveer $9,3 mrd in 2020.

Aandeel koopwaardig voor de lange termijn

Een jaar later is de tip voor Eastman – dat vrijdag 21 februari op $73,60 sloot – goed voor een kleine winst, als het dividend en het gunstige valuta-effect wordt meegerekend. Met een geschatte k/w van 10, een sterk en groeiend dividend en een solide balans blijft het aandeel koopwaardig voor de lange termijn.

Opvallend is overigens ook dat analisten, van wie er vele het afgelopen jaar hun koersdoelen verlaagden, overwegend positief blijven met 11 koopadviezen, 6 keer houden en geen enkel verkoopadvies. De meeste sectorgenoten van Eastman komen er vandaag de dag een stuk slechter vanaf.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.