Updates

Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 18 feb 16:17

Column: ik geef olie niet op!

0 0 Leestijd ongeveer

Mijn enerverendste positie van de afgelopen jaren is die waarmee ik inspeel op een daling van de olieprijs. Het idee was in 2017 eenvoudig. Sinds 1900 dalen de voor inflatie gecorrigeerde prijzen van grondstoffen door de technologische vooruitgang.

Elke keer als iedereen denkt dat de prijs van grondstoffen door het dak gaat omdat de vraag groter is dan het aanbod, komt er een technologische ontwikkeling aan die bijna iedereen mist. Zo gaat het al 120 jaar en ik wil niet geloven dat er een einde komt aan de technologie die voortraast.

Elke keer als de olieprijs stijgt, breekt er dus een moment aan om in te spelen op een daling. De Verenigde Staten zaten in 2017 in de op een na langste economische expansie sinds er in 1785 werd begonnen met het nauwkeurig bijhouden van economische groei. Als de Verenigde Staten in een recessie zouden belanden, dan zou zoals altijd de vraag naar olie in elkaar zakken als een kaartenhuis, met als gevolg dat de prijs sterk zou dalen. Het is nu 2020 en de Amerikaanse economie zit inmiddels in de langste expansiefase ooit.

Pas net begonnen

De technologie is sinds 2017 als een razende doorgedenderd en inmiddels komen er dagelijks 13 miljoen vaten (dat is 2,1 miljard liter!) uit de Amerikaanse grond. Bij elke miljoen vaten die er extra bij komen is te horen dat dit toch echt het laatste record is. Ik geloof het nog steeds niet. Google, Microsoft en Amazon zijn bijvoorbeeld net pas begonnen de Amerikaanse olieindustrie te helpen om met kunstmatige intelligentie nog veel meer olie te vinden en naar boven te halen in de Verenigde Staten.

Een deel van dit artikel is niet beschikbaar. Accepteer eerst marketing cookies om de volledige inhoud te bekijken.

Als ik naar de oliemarkt kijk, dan zie ik dat de olieprijs naar beneden wil. Vorig jaar was er bijvoorbeeld een aanval op het Abqaiq-complex in Saudi-Arabië. Dit is de grootste olieverwerkingsfaciliteit op de wereld. Dagelijks verwerkt zij 7 miljoen vaten olie. De WTI-olieprijs ging na de aanval van $54,85 naar $62,90 en dat was het dan. In een paar dagen tijd werd alles weer teruggegeven, terwijl de productie op het Abqaiq-complex nog stillag. Dit kan alleen maar in een wereld waarin het aanbod sneller groeit dan de vraag.

Compleet stilliggen

In een dergelijke wereld van overvloed zorgen gebeurtenissen die wel negatief zijn voor de olieprijs, zoals het coronavirus, voor een daling van tientallen procenten naar $50. In 2016 daalde de olieprijs tot $26,20 omdat de wereld zijn adem inhield voor de afkoelende Chinese economie. Nu liggen er meerdere van de grootste havens op de wereld compleet stil en worden er vele honderdduizenden containers minder over de wereldzeeën vervoerd. Niemand maakt mij wijs dat de wereldeconomie niet minimaal zo gaat afkoelen als in 2016.

Over drie jaar ben ik 39% kwijtgeraakt op mijn positie en ik kan niet ontkennen dat de olieprijs mij stress geeft. Maar ik geef niet op.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!