Updates

Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 22 jan 17:33

Johnson & Johnson kijkt optimistisch vooruit

0 0 Leestijd ongeveer

De omzetgroei van Johnson & Johnson bleef in de laatste maanden van 2019 wat achter bij de verwachtingen. Het vooruitzicht van een groeiversnelling in 2020 is echter aanleiding voor een advieswijziging.

Johnson & Johnson (JNJ) heeft de omzet in het vierde kwartaal met 1,7% zien groeien naar $20,7 mrd. Wanneer valuta-effecten en de verkoop van enkele kleine activiteiten buiten beschouwing blijft, ligt die groeisnelheid dubbel zo hoog. Dat is een lichte tegenvaller. De onderneming leek dankzij de goed draaiende farmaciedivisie op een groei van ruim 4% af te stevenen. De operationele omzetstijging van 4,5% (naar $10,6 mrd) bij deze afdeling lag echter lager dan de ruim 6% van eerdere kwartalen. Het groeitempo daalde, omdat de verkopen van middelen tegen een hoge bloeddruk na een kleine toename in de eerste drie kwartalen met 7% terugliepen in het vierde kwartaal. Ook speelt mee dat de krimp in het segment hartaandoeningen/stofwisseling doorzette: -10% naar €1,3 mrd.

Operatieapparatuur

De farmacietak was niet de enige divisie waar het groeitempo aan kracht verloor. De operationele omzetgroei van 2,7% (naar $6,6 mrd) bij medische apparatuur lag ruim onder de 4% van eerdere kwartalen. In dit segment springt een daling van ruim 4% bij de verkopen van operatieapparatuur eruit. Consumentenartikelen was de enige afdeling waar het groeitempo even hoog lag als in de eerste negen maanden. Met een omzet van $3,6 mrd (+1,4%) is dit echter met afstand de kleinste van de drie divisies.

JAARCIJFERS
In $ mrd 2019 2018
Omzet 82,1 81,6
Brutowinst 54,5 54,5
Nettowinst 15,1 15,3

Opvallende winstsprong

De winstsprong van 32% naar $4,0 mrd was een flink stuk groter dan de matige omzetstijging. De hogere winst werd echter volledig veroorzaakt door een eenmalige afschrijving van $1,0 mrd in dezelfde periode een jaar eerder. Voor 2020 rekent Johnson & Johnson op een groei van de vergelijkbare operationele omzet van 5% à 6%. De winst per aandeel komt naar schatting op circa $9. Aangezien het bedrijf vaak voorzichtig vooruitblikt, is er geen aanleiding om de Koerswijzer-prognose van $9,10 aan te passen. Daarmee betalen beleggers ongeveer 16 maal de winst voor het aandeel. Dat is iets lager dan de circa 18 à 20 die de afgelopen jaren gebruikelijk was. De verwachting van een groeiversnelling in 2020 en een (gestaag stijgend) dividendrendement van 2,6% geven de doorslag om het advies toch te verhogen naar ‘kopen’.

Juridische onzekerheid
De beurskoers van Johnson & Johnson staat ongeveer op hetzelfde niveau als twee jaar geleden. In de tussentijd is het aandeel echter tweemaal met bijna 20% gedaald. Juridische onzekerheid is een belangrijke oorzaak van die groeiende koersturbulentie. Het bedrijf lag met name onder vuur doordat talkpoeder kankerverwekkende stoffen zou bevatten. Inmiddels verdwijnt dit risico wat naar de achtergrond, na een paar zeges in de rechtbank en doordat enkele zaken geschikt zijn. Een andere meevaller is dat een schadevergoeding van $8 mrd voor bijwerkingen van anti-psychosemiddel Risperdal vorige week werd bijgesteld naar $6,8 mln. Het juridisch risico blijft in de toekomst bestaan. Maar met een nettoschuldpositie van slechts $8,4 mrd en een jaarlijkse free cashflow van $20 mrd is de financiële positie van J&J ijzersterk.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!