Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden

Special dividendportefeuille: stilte voor de storm

0 0 Leestijd ongeveer

De Dividendportefeuille blijft er ook in het nieuwe jaar prima bijliggen met halverwege januari een nieuwe recordstand. De komende periode zal meer bekend worden over het dividend van de Europese posities.

De Dividendportefeuille doet in de eerste weken van 2020 precies waarmee vorig jaar werd afgesloten: stijgen. Per 21 januari is er een plusje van 1,5%, volgend op een rendement van uiteindelijk 27,6% in 2019. Dat was de beste jaarprestatie voor de Dividendportefeuille sinds de start in september 2011. Een herhaling van deze sterke performance in 2020 is niet realistisch en ook een dubbelcijferig rendement, zoals ik met de Dividendportefeuille in acht van de negen jaren wist te realiseren, zal buitengewoon lastig worden. De echte kwaliteitsaandelen noteren tegen hoge waarderingen, daarvan zijn in de Dividendportefeuille uitblinkers als LVMH, Microsoft, Coloplast, Ecolab, Abbott en Becton Dickinson prima voorbeelden. Veel aandelen noteren rond een hoogste koers ooit en bieden het laagste dividend­rendement in jaren, uiteraard doordat de voortdurende koersstijgingen niet worden bijgebeend door de jaarlijkse dividendverhogingen. Mede hierdoor is het gemiddelde dividendrendement van de Dividendportefeuille teruggevallen tot slechts 1,9%, wat het laagste percentage is sinds september 2011.

Het lage dividendrendement is niet alleen het gevolg van de hogere beurskoersen, maar ook van de voor de Dividendportefeuille relatief hoge kaspositie van nu 8,3%. Voorlopig zal ik deze ongemoeid laten. Er zijn zeker nog voldoende koopwaardige aandelen die tegen aantrekkelijke waarderingen noteren, ook binnen de Dividendportefeuille. Denk aan SEB, 3M, Accor, Danone en Arkema. Nieuwe aankopen zoek ik echter in andere sectoren en de aandelen die ik in het vizier heb noteren vrijwel allemaal tegen zeer hoge waarderingen. Na jaren van koersstijgingen bieden ze slechts een minimaal dividend van 1 tot 1,5%. Ik neem daarom een afwachtende houding aan en zal pas toeslaan bij correcties. Als het zover is zal ik dat zoals gebruikelijk eerst via Twitter aankondigen.

Belangrijke periode breekt aan
Traditiegetrouw staat weer een belangrijke periode voor de deur als de jaarcijfers binnenstromen en de Europese aandelen in portefeuille, waarvan vele slechts één keer per jaar uitkeren, mededelingen doen over het dividend in 2020. Het spreekt voor zich dat ik voor alle aandelen reken op een hogere uitkering. Alleen Bayer is nog onzeker, maar ook hier sluit ik na twee jaar zonder, een nieuwe dividendverhoging niet uit. Het Duitse bedrijf (agribusiness en farmacie) bereikte in januari een hoogste jaarkoers op ruim €75 en lijkt daarmee definitief het dieptepunt in verband met de rechtszaken over onkruidverdelger Roundup achter zich te hebben gelaten. Bayer betaalde de laatste twee jaar €2,80 dividend en kan dit jaar in theorie makkelijk een hogere uitkering doen, waarbij uiteraard veel afhangt van de juridische voortgang.

Aandelen die ik in 2020 nauwlettend in de gaten houd zijn onder meer Henkel, Reckitt-Benckiser en HB Fuller, drie aandelen die zwak presteren en qua dividendgroei niet brengen wat ik er op voorhand van had verwacht. Een afscheid later dit jaar behoort zeker tot de mogelijkheden, uiteraard afhankelijk van de totale kaspositie en eventuele vervangers die tegelijkertijd voorhanden zijn.

De eerste dividendverhoging van dit jaar is inmiddels binnen via Realty Income, dat ruim 2% meer gaat betalen in het eerste kwartaal. Vorig jaar verhoogde deze Real Estate Investment Trust (REIT) het dividend in totaal vijf keer. Ik kocht Realty Income in februari 2018 in twee stappen na een forse koersdaling voor vastgoedaandelen. Sindsdien is het totaalrendement een mooie 66%.

Duizend keer dividend ontvangen
De portefeuille sloot het jaar 2019 uiteindelijk af met een totaalrendement van 27,6%. Daarmee was er voor de achtste keer in negen jaar tijd sprake van een rendement van ten minste 10%. Alleen in 2018, toen de beurzen hard onderuit gingen, bleef het rendement enkelcijferig: +0,3%. Sinds de start in 2011 werd inmiddels al €48.235 aan dividend geïncasseerd en herbelegd. In 2019 piekte het dividendinkomen op €6895, ondanks de relatief grote cashpositie. Vorig jaar werd bovendien de duizendste dividendbetaling ontvangen. De teller staat nu op 1012.

Duizend keer dividend ontvangen
Het jaar 2019 werd uiteindelijk afgesloten met een totaalrendement van 27,6% voor de dividendportefeuille. Daarmee was er voor de achtste keer in negen jaar tijd sprake van een rendement van ten minste 10%. Alleen in 2018, toen de beurzen hard onderuit gingen, was er geen dubbelcijferig rendement met +0,3%. Sinds de start in 2011 werd er inmiddels al €48.235 aan dividend geïncasseerd en herbelegd. In 2019 piekte het dividendinkomen op €6.895, ondanks de relatief grote cashpositie. Vorig jaar werd bovendien het 1000ste dividend ontvangen. De teller staat nu op 1012.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!