Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Actueel advies

Advies Jeff Thijssen, 6 jan 2020 15:00

Vooruitzichten Accell verbeteren

0 0 Leestijd ongeveer

De winstgevendheid van fietsenfabrikant Accell stond geruime tijd onder druk. Door de verkoop van de verlieslatende activiteiten in de VS en een toenemende vraag naar e-bikes en bakfietsen lijkt daar nu verandering in te komen.

Sinds de bekendmaking dat Accell haar verlieslatende activiteiten in de Verenigde Staten heeft verkocht aan private-equitypartij Regent zodat het bedrijf de focus weer volledig kan leggen op Europa, zit de beurskoers in de lift. Het aandeel is van circa €20 opgelopen naar €26, waarmee het overigens nog wel ruim €7 noteert onder het bod van €33,72 dat Pon Holdings in 2017 deed.

De fietsenfabrikant herhaalde tijdens de halfjaarcijfers haar doelstelling om de komende jaren zowel dejaarlijkse omzetgroei als de ebit-marge op 8% te brengen. Daartoe dient de de omzet op te lopen van €1,1 mrd in 2018 naar €1,4 mrd tot €1,5 mrd in 2022.

De stijging moet vooral komen van de toenemende vraag naar e-bikes (zie kader). Daarnaast zullen ook de in 2018 overgenomen bakfietsen van Babboe hun steentje moeten bijdragen. In het eerste halfjaar van 2019 steeg de omzet van de bakfietsen met 47% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het omzetaandeel ervan bedraagt nu nog slechts 2%, maar Accell verwacht dat dit de komende jaren kan groeien naar 5 tot 7%.

Verder liet Accell weten goed op weg te zijn om besparingen te realiseren in de toeleveringsketen. In 2022 moet er meer dan €60 mln zijn bespaard ten opzichte van 2017. Dit moet onder andere gebeuren door de complexiteit van het productieproces te verminderen en de organisatieprocessen meer te centraliseren. In 2018 werd een besparing gerealiseerd van €12 mln.

Advies

Ik ben positief over de gang van zaken. Nu de Amerikaanse activiteiten zijn afgestoten, is de kans toegenomen dat Accell haar doelen gaat halen. De vraag naar e-bikes en bakfietsen is groot, en de verhouding nettoschuld/ebitda zou mede door de geplande kostenbesparingen moeten verbeteren. Dat is nodig ook, want over het eerste halfjaar kwam deze ratio nog uit een torenhoge 4,1.

Mijn taxatie van de winst per aandeel voor 2020 bedraagt €1,40. Uitgaande van een beurskoers van €26,30 is de koers-winstverhouding dan 19. Dat is aan de forse kant. Gevoegd bij de hoge schuld, is dat voldoende reden om af te zien van een koopadvies. Maar gezien de positieve ontwikkelingen en vooruitzichten is Accell absoluut het houden waard.

Vraag naar E-bikes neemt flink toe
Op de Europese fietsenmarkt is een duidelijke trend zichtbaar: de vraag naar e-bikes neemt steeds verder toe. Uit onderzoek van de Confederation of the European Bicycle Industry blijkt dat er in 2018 in Europa circa 20 miljoen nieuwe fietsen werden verkocht, waarvan 2,8 miljoen e-bikes. Het aantal nieuwe e-bikes is daarmee in korte tijd verdubbeld, want in 2015 waren het er nog 1,4 mln. In Nederland is inmiddels zelfs 40% van de nieuw verkochte fietsen een e-bike. Het is aannemelijk dat deze trend zich voortzet, want bijna elk onderzoek laat zien dat de vraag naar e-bikes de komende jaren flink zal toenemen. De European Cyclist Federation schat dat de jaarlijkse verkoop van het aantal nieuwe e-bikes in het meest positieve scenario kan oplopen naar 30 miljoen in 2030.[/su_box

HALFJAARCIJFERS
In € mln 2019 2018
Omzet 683,0 636,0
Ebit 46,5 42,7
Nettowinst 29,7 25,5

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!