Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Educatie Ivan SNURER, 3 jan 2020 11:00

Potentiële Dogs of the Dow voor 2020

0 0 Leestijd ongeveer

Kort voor de jaarwisseling maakten we een lijst van de aandelen met het hoogste dividendrendement uit de Dow Jones, de Eurostoxx50 en de AEX. Aan deze rangschikking, gebaseerd op de methode van de Dogs of the Dow, is in de laatste handelsdagen van 2019 zo goed als niets veranderd. De potentiële Dogs of the Dow voor 2020 zijn daarmee bekend.

De Dogs of the Dow zijn de tien aandelen uit de Dow Jones met het hoogste dividendrendement aan het eind van het jaar. Tot en met 22 december vorig jaar had dit tiental – dus gebaseerd op de stand van eind 2o18 – een jaaropbrengst van +19,4%. De Europese tegenhanger, met de tien best renderende dividendaandelen uit de Eurostoxx50, deed het in 2019 nog iets beter, met +20,8%. Het tiental uit de AEX deed het daarentegen met +18,8% een fractie minder goed.

Geen verkeerde rendementen op zich.  Toch bleven ze achter bij de benchmarks, die het met respectievelijk 24,9%, 29,3% en 29,5% tussen de vijf en tien procentpunten beter scoorden. Het is echter niet uitzonderlijk dat dividendaandelen in topjaren voor de beurs het gemiddelde niet kunnen bijbenen. Dat gebeurt vier op de vijf keer als de opbrengst van de Dow Jones in een kalenderjaar hoger is dan 20%. Zo ook in 2019.

Dogs of the Dow

Voor wie nog niet vertrouwd is met de meest basale beleggingstheorie uit de Verenigde Staten geven we nog even een korte uiteenzetting. Een aandeel dat duidelijk achterblijft bij de markt, wordt op Wall Street ‘dog’ genoemd, een sterk negatieve term die minderwaardigheid moet uitdrukken.

De theorie van de Dogs of the Dow verwierf in de jaren tachtig bekendheid door het boek Beating the Dow. Hierin laat Michael O’Higgins zien hoe u op een eenvoudige wijze de beurs kunt verslaan. Beleggers die deze strategie toepassen, kopen bij elke jaarwisseling de tien aandelen met het hoogste dividendrendement (dividend van de afgelopen twaalf maanden gedeeld door de actuele koers, uitgedrukt als percentage) uit de Dow Jones. Na een jaar maakt u de balans. De aandelen die niet langer tot de top-10 behoren worden verkocht en vervangen door de exemplaren die op dat ogenblik het hoogste dividendrendement hebben. Zo bent u dus meteen ook verlost van het verkoopprobleem. U weet van te voren op welke datum u de aandelenportefeuille moet herschikken, en op grond waarvan.

Weliswaar neemt de mechanische selectie beleggers de moeilijkste beslissing uit handen en is het dividendrendement een belangrijke maatstaf om aandelen te selecteren, maar de methode kan ook zijn doel voorbijschieten. Vaak is het dividendrendement van aandelen zo hoog omdat de koersen in de weken ervoor sterk gedaald zijn. Het komt minder vaak voor dat bedrijven na een (eenmalige) meevaller, zoals de verkoop van een divisie, extra gul zijn met het toekennen van het jaarlijkse dividend?

Het sterkste punt van The Dogs of the Dow is, naast de gedisciplineerde verkoopstrategie, de expliciete verplichting om ondergewaardeerde aandelen te kopen. Het nadeel van tegendraads beleggen is dat de koersen nog veel verder kunnen zakken en dat het misschien wel jaren duurt vooraleer de aandelen weer in waarde gaan stijgen.

De lichting van 2020

Op Wall Street gaat de theorie van The Dogs of the Dow vaak op. De kracht aldaar zit ’m in de aard van het dividend. In de Verenigde Staten worden dividendaandelen gezien als een aparte vermogenscategorie, en ze worden algemeen aanvaard als de kern van beleggingsportefeuilles. Niet omwille van de koerswinst, wel om de toekomstige stroom aan dividenden.

Onder Amerikaanse bedrijven leeft een rijke traditie om het dividend niet te korten, want dat wordt in de VS vaak gezien als een teken van zwakte. En aangezien de Dow Jones drijft op bedrijven die een stabiel dividend betalen, is de kans klein dat zij hierop concessies doen als het even tegenzit.

De lichting Dogs of the Dow die een week voor de jaarwisseling van 2019/2020 het hoogste dividendrendement lieten zien, zijn in de tabel  gerangschikt. In de linkerkolom vindt u de ‘echte’ Dogs of the Dow, die uit de Dow Jones dus. De middelste kolom bevat de tien achterblijvers uit de Eurostoxx50 en de rechterkolom de hoofdaandelen uit onze nationale trots, de AEX.

Hoewel het dividendrendement van Royal Dutch Shell een statige 6,4% bedraagt, komt de naam niet voor in de lijst met Europese hoofdaandelen. Dat is niet omdat Koninklijke Olie het dividend nominaal niet in euro’s betaalbaar stelt, maar wel omdat het fonds officieel geregistreerd staat als een Brits aandeel. Zo niet, dan hadden de ‘Olies’ in de rangschikking van de Zwitserse indexbeheerder Stoxx ING verdrongen van de derde plaats.

De lijst van potentiële Dogs of the Dow voor 2020 ziet er als volgt uit:

2020

Wij wensen u in 2020 een goed beleggingsjaar en veel rendement toe, met bovenal een goede gezondheid.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!