Updates

Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
kopen
Interview Peter Schutte, 30 dec 2019 13:00

‘Vraag je af waarin je niet belegd wilt zijn’

0 0 Leestijd ongeveer

Na een succesvol verlopen 2019, met een totaalrendement van circa 33%, zijn beheerders Willem Burgers en Hilco Wiersma van het Add Value Fund ook optimistisch over de kansen voor de portefeuille in 2020.

‘Mr Small Cap’ Willem Burgers en Hilco Wiersma zijn de oprichters van het Add Value Fund. Per 2 december 2019 bedroeg het fondsvermogen €103,3 mln. Een bedrag van €100,5 mln hiervan was belegd in drie kleine participaties – Brunel, Acomo en Lucas Bols, tezamen goed voor 2,7% – en tien grotere: ASMI (16,5%), Besi (13,0%), Hunter Douglas (12,5%), Flow Traders (11,3%), Nedap (9,6%), TKH (6,8%), Neways (5,9%), Kendrion (5,6%), Aalberts (5,2%) en Sif (4,5%).

ASMI (+184%) en Besi (+97%) hebben het zeer goed gedaan en zijn samen goed voor bijna 30% van de portefeuille. Hebben jullie zo’n goed gevoel voor timing? En hoe managen jullie de risico’s?

Burgers: ‘Het is niet zozeer dat wij goede timers zijn, maar we volgen het natuurlijk wel op de voet. ASMI is bijvoorbeeld lange tijd ondergewaardeerd geweest en het duurt soms even alvorens een verdienmodel zich bewijst. Grootaandeelhouders, waaronder de oprichtersfamilie Del Prado, hebben ook flink afgebouwd. Dat zorgde voor koersdruk. De ALD-technologie van ASMI is onmisbaar gebleken in een markt waar wij altijd in hebben geloofd. Datzelfde geldt voor de machines van Besi. Pas nu kun je zeggen dat de som der delen bij ASMI redelijk is gewaardeerd, hoewel er nog steeds een korting is ten opzichte van branchegenoten.

En Besi weet met een behoorlijk winstniveau door de dip in de chipcyclus heen te komen. Wel hebben we inmiddels ruim de helft van onze aandelen ASMI moeten verkopen omdat het belang was uitgestegen boven onze maximale weging van 15%. De vooruitzichten voor beide chipfondsen zijn echter uitstekend, en biedingen erop sluiten wij ook niet uit. Wij voelen ons dan ook comfortabel bij de huidige overweging.’

Wie is Willem Burgers?
2007 – heden Oprichter en beheerder Add Value Fund
2002 – 2007 Particulier belegger
1990 – 2002 Managing director Kempen Orange Fund
1988 – 1990 Hoofd research Van Meer James Capel (HSBC)
1978 – 1987 Fondsbeheerder bij Robeco Groep

Een groot deel van de participaties heeft toch een matig koersverloop laten zien. Hoe zien jullie dat?

Burgers: ‘Er is inderdaad een behoorlijke mismatch. Besi en ASMI zijn tezamen goed voor 28,5 procentpunt van ons totaalrendement van ruim 33%. De behaalde gemiddelde winstgroei van 0 tot 5% is ook zeker teleurstellend en dat zien we ook terug in het koersverloop van bedrijven als Kendrion, Neways, Lucas Bols, Brunel en Flow Traders. De winstgroei van Hunter Douglas is wel goed, maar daar ontstond koersdruk door de verkoop van een grootaandeelhouder. Neways heeft potentieel, maar de uitvoering schiet vooralsnog tekort. Maar over het algemeen zijn onze bedrijven blijven investeren. Daarmee hebben ze hun marktposities versterkt en de bodem van hun winstniveau flink verhoogd. Beleggers zijn vooral gericht op de korte termijn en dat biedt ons als langetermijninvesteerder de kans om onze posities uit te breiden en slim te schuiven. Van participaties die uiteindelijk niet voldoen aan onze verwachtingen nemen wij afscheid. Dit verklaart ook het geringe aantal deelnemingen. Beleggers moeten zich afvragen waar ze niet in belegd willen zijn. Dat maakt het geheel al gelijk een stuk overzichtelijker.’

Welke ontwikkelingen zullen volgens jullie het beursklimaat in 2020 vooral gaan bepalen?

Burgers: ‘Amerikaanse presidentsverkiezingen geven vaak een impuls aan de beurs en ook de brexit lijkt goed uit te pakken – al zijn politieke zaken lastig te voorspellen.’ Wiersma: ‘Het grootste risico is waarschijnlijk China, dat momenteel de laagste groei sinds jaren doormaakt en hoge schulden meetorst. Verder wordt het milieu een steeds belangrijker thema. Grote beleggers mijden milieuvervuilende bedrijven steeds meer, en ook wij houden rekening met duurzaamheid – we zien het juist als een beleggingskans. Op dit moment hebben we een aantal bedrijven in portefeuille die mooie energiebesparende oplossingen bieden, zoals de raambekleding van Hunter Douglas en de elektronica voor waterzuivering op grote schepen van Nedap. Ook Aalberts en TKH hebben energiebesparende producten en kunnen daar ook aanvullende diensten bij aanbieden, wat via abonnementen terugkerende omzet oplevert met hogere marges.’

Significante outperformance
Het Add Value Fund is opgericht op 1 februari 2007. Geen gelukkig startmoment, zo vlak voor de kredietcrisis. Vrijwel elk jaar is er echter een outperformance geweest vergeleken met de AEX, AMX en AScX. Sinds de oprichting bedraagt het totaalrendement na herbelegging van dividenden en aftrek van kosten 174%. Vergeleken met de AMX en AScX is dat een outperformance van respectievelijk 90 en 55 procentpunt. Sinds 10 maart 2010 heeft het Add Value Fund de maximale 5-sterrenrating van Morningstar. Daarnaast hebben zowel de beheerders als het fonds vele prijzen gewonnen. Vanaf 2010 keert het Add Value Fund ook dividend uit. Het beleggingsproces wordt omschreven als een ‘bottom-up stockpicking-aanpak: diepgaande fundamentele en waarde-analyse.’

Waar liggen de kansen voor het Add Value Fund?

Wiersma: ‘Het perspectief voor 2020 is in beginsel veelbelovend. Na de toch wat zwakke winstontwikkeling bij onze participaties voorzien wij voor komend jaar een mogelijke winstgroei van 20%. Sterke financiële posities geven ruimte voor inkoop van eigen aandelen en/of dividendverhogingen en overnames. Lage rentelasten, lage grondstofprijzen en geringe belastingdruk zorgen voor extra rugwind. De gemiddelde koers-winstverhouding van onze participaties zakt daardoor van 19,1 naar 15,0 bij een verwacht dividendrendement van 3,8%. Dat biedt kansen op wederom een mooi totaalrendement. Technologisch innovatieve bedrijven die veel investeren in onderzoek en ontwikkeling, en die wereldwijd goed gespreid zijn, bieden ons inziens de beste bescherming tegen economische tegenwind. Alleen de echt financieel sterke en innovatieve bedrijven overleven in deze snel veranderende wereld.

Dat vergt wel een bepaalde discipline. Kapitaal en managementaandacht gaan steeds meer richting die producten waar het meest van verwacht wordt en waarmee de hoogste marges te maken zijn. We zien dat sterk bij TKH, Kendrion, Aalberts en Nedap. Die leggen de focus op snel groeiende nichemarkten als chips, E-cars, robotica, smart home en agritech. Het is onze taak dit proces goed te monitoren. Winstmarges moeten hoog zijn om de innovaties te kunnen blijven financieren en de voorsprong te behouden. Overnames kunnen dit proces versnellen. Zo hebben wij ook meegedaan met de emissie van Kendrion ter financiering van de overname van INTORQ, die de positie in industriële remsystemen en de aanwezigheid in China versterkt.’

Wie is Hilco Wiersma?
2007 – heden Oprichter en beheerder Add Value Fund
2000 – 2007 Diverse functies bij AFS Group
1997 – 2000 Floor broker bij Sem van Berkel Options

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!