Updates

Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Dividend Ivan SNURER, 22 dec 2019 12:00

De beste dividendaristocraten uit Europa en Amerika

0 0 Leestijd ongeveer

Zowel op de Europese aandelenmarkten als op Wall Street was 2019 voor beleggers een goed jaar. Het nieuwe beursjaar wordt minder uitbundig. Veel positief nieuws is immers al ingeprijsd. Maar wat mag u in 2020 van de dividendaristocraten verwachten?

Op 17 december bedroeg de winst van de Standard and Poor’s 500 voor het lopende jaar 28,6%. Dat is bijna drie keer zo veel als het gemiddelde rendement van de voorbije dertig jaar. De lopende winst van de Euro STOXX 50 bedraagt 25,9%. Dat is ruim drie keer zo veel als gemiddeld.

dividendaristocraten

De goede prestatie van 2019 is deels een gevolg van de beursflauwte in 2018. Een aantal risicofactoren werkte in het vierde kwartaal koersdalingen in de hand. Het aanslepende handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten, de renteverhogingen van de Federal Reserve en de brexit brachten onrust en een afzwakkende economische groei.

dividendaristocraten

Het nieuwe beursjaar wordt minder uitbundig. Experts verwachten dat in 2020 de beurskoersen op de Europese en Amerikaanse aandelenmarkten maar met 5% zullen stijgen, iets minder dan het lange-termijngemiddelde. Beleggers hebben de laatste weken al veel positief nieuws ingeprijsd. Met het gevaar dat ze teveel op de muziek zijn vooruitgelopen. Want het handelsconflict speelt nog steeds en ook de brexit is nog niet in kannen en kruiken. Daar tegenover staat wel dat de Fed de rente enkele keren verlaagd heeft en, net als de Europese Centrale Bank, opnieuw volop obligaties uit de markt opkoopt.

Betrouwbare dividendaristocraten

Wanneer de algemene koersontwikkeling voortvarend verloopt, hebben defensieve aandelen het nakijken. Vooral laagvolatiele aandelen met een hoog dividendrendement konden dit jaar het beursgemiddelde niet bijbenen. De aandelen met een betrouwbare dividendgeschiedenis deden het in 2019 behoorlijk goed. De index met Amerikaanse dividendaristocraten noteert onderhand 24,8% hoger dan eind vorig jaar, zijn Europese tegenhanger 23,5% hoger.

dividendaristocraten

Voor 2019 lopen de schattingen voor de S&P 500 Dividend Aristocrats uiteen van 1155 tot 1590 punten. Het gemiddelde ligt met 1390 punten 4% verwijderd van het huidige niveau van 1337 punten. Dat betekent dat de Amerikaanse dividendaandelen in het beste geval met 18,8% zullen stijgen en in het slechtste geval met 13,5% dalen.

dividendaristocraten

Wat betreft de S&P Europe 350 Dividend Aristocrats is het beeld niet veel anders. Als het basisscenario van de beursexperts uitkomt, dan schurkt de index met Europese dividendaristocraten eind volgend jaar tegen de 230 punten aan. Dat komt neer op een winst van 4,3%. Het bullscenario gaat echter uit van 262 punten, het bearscenario van 181 punten. De index kan dus zowaar 19,2% winst boeken of 17,5% verlies optekenen.

America First

Het gaat echter om de aandelen, niet om de index, tenzij u een indexbelegger bent. Als het basisscenario van beursanalisten uitkomt, dan gaat binnen de S&P 500 Dividend Aristocrats de voorkeur uit naar Chevron, Federal Realty Investment Trust, General Dynamics, Lowe’s en McDonald’s. Door de band genomen, zouden de beurskoersen van dit vijftal in 2020 met 14,3% moeten stijgen.

dividendaristocraten

Het bullscenario doet daar met 40,8% een behoorlijke schep bovenop. Vooropgezet dat u koos voor de aandelen van AbbVie, Chevron, Exxon Mobil, General Dynamics en United Technologies. Maar als het tegenvalt, dan beperkt de stijging zich tot een kleine 2%, mits u uw oog liet vallen op Abbott Laboratories, Chevron, Federal Realty Investment Trust, Medtronic en United Technologies.

Blik op Europa

Als het beursjaar zo verloopt als analisten verwachten, dan zijn British American Tobacco, Fresenius Medical Care, Imperial Brands, Johnson Matthey en Lindt & Sprüngli, binnen de S&P Europe 350 Dividend Aristocrats een logische keuze. In het basisscenario zijn het de vijf aandelen met het hoogste koersdoel. Als er in 2020 geen onverhoopte dingen gebeuren, zou dit vijftal gemiddeld 22% winst moeten boeken.

dividendaristocraten

De roze bril van het bullscenario voorspelt zelfs een gemiddelde koersstijging van ruim 63%. British American Tobacco, Fresenius Medical Care, Imperial Brands, Micro Focus en WPP zijn dan de aangewezen aandelen. Als het bearscenario toch onverhoopt opgeld doet, dan bent u beter af met de aandelen van BAE Systems, British American Tobacco, Fresenius Medical Care, Groep Brussel Lambert en Lindt & Sprüngli. Met deze vijf beperkt u de schade tot een kleine 2%. Niet verkeerd, aangezien de bear-case uitgaat van een beursdaling van 17,5%, althans wat betreft de S&P Europe 350 Dividend Aristocrats.

De andere kant

Zoals altijd zijn er ook dividendaandelen die u beter links kunt laten liggen of misschien wel moet verkopen. De slechtst presterende aandelen uit het bull-, basis- en bearscenario van de S&P 500 Dividend Aristocrats worden in onderstaande tabel opgesomd.

dividendaristocraten

En natuurlijk is dit overzicht er ook aan de andere de kant van het spectrum. De slechtste aandelen van de S&P Europe 350 Dividend Aristocrats vindt u hieronder.

dividendaristocraten

Fijne feestdagen!

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!