Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Dividend Ivan SNURER, 15 dec 2019 12:00

De dividendaandelen van Warren Buffett

0 0 Leestijd ongeveer

Hoewel zijn investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway geen winst uitkeert, dweept Warren Buffett met dividenden. De tien grootste fondsen betalen stuk voor stuk dividend uit. Maar welke van die aandelen bieden op dit moment het hoogste rendement?

Dividendaandelen zijn de hoeksteen van Berkshire Hathaway. Het merendeel van de aandelen waarin Warren Buffett namens Berkshire belegt keert dividend uit. En hoewel de meeste dividendaandelen een matig rendement bieden, krijgt zijn investeringsmaatschappij dit jaar ruim $5 mrd aan dividendinkomsten bijgeschreven.

Buffett

Berkshire heeft met uitzondering van 1967 nooit dividend uitgekeerd. Buffett is er namelijk van overtuigd dat hij dat geld beter zelf kan beheren. De cijfers geven hem zonder meer gelijk. Tussen 1965 en 2018 realiseerde hij twee keer zoveel rendement als de S&P500. Dat komt neer op een gemiddelde outperformance van meer dan 10%.

Buffett beste belegger

Nog altijd wordt Buffett door velen geroemd als de beste belegger ter wereld. Met zijn focus op de lange termijn geniet hij wereldfaam. Het boegbeeld van Berkshire heeft een uitgesproken voorliefde voor ondergewaardeerde aandelen en investeert voor de langere termijn. Hij grapte ooit dat zijn favoriete aanhoudperiode voor altijd is. De laatste jaren is evenwel zijn beleggingsstrategie geëvolueerd van ondergewaardeerd naar redelijk geprijsd. Niettemin zijn dividenden essentieel als je voor de langere termijn belegt.

Buffett

Buffett is het levende bewijs van dat men met aandelen die dividend betalen flink wat rendement kan maken. De kracht van dividendaandelen is tijd en samengestelde rente. Het rente-op-rente-effect wordt nog steeds door veel beleggers onderschat. Maar hoe hoger de opbrengst en hoe langer het dividend wordt herbelegd, des te meer uw geld voor u kan werken.

Tien om te zien

Maar welke aandelen uit Berkshire’s portefeuille bieden op dit moment de hoogste opbrengst? De meeste dividendaandelen geven op dit moment een rendement dat min of meer in lijn ligt met het gemiddelde dividendrendement van de S&P 500. De tien grootste fondsen hebben wij hieronder voor u op een rijtje gezet.

Buffett

Slechts drie van hen komen in de lijst met de tien grootste dividendbetalers voor. De overige zeven worden in het onderstaande overzicht nadrukkelijk in de verf gezet.

Buffett

Een hoog dividend betekent niet altijd dat het aandeel ook een goede belegging is. Het hoge dividendrendement kan het gevolg zijn van een eenmalige actie. Zoals de uitkering van een extra dividend na de verkoop van een bedrijfsonderdeel. Of het is het gevolg van een lage koers omdat het aandeel fors is gedaald.

Occidental Petroleum

Het fonds met het hoogste dividendrendement in Berkshires aandelenportefeuille is Occidental Petroleum. Het is samen met levensverzekeringsmaatschappij Globe Life en de verkoper van woninginrichting Restoration Hardware de jongste aankoop van Warren Buffett. Het olie- en gasbedrijf kampt met dezelfde problemen als Royal Dutch Shell. Naar aanleiding van de overname van schalieoliebedrijf Anadarko Petroleum vreesden beleggers dat Occidental het dividend zou passeren. Mede hierdoor zakte het aandeel naar de laagste koers in 14 jaar zakte. Echter, afgelopen september verhoogde het bedrijf het jaarlijkse dividend voor de 18de keer op rij.

Buffett

De koers van het aandeel doet vermoeden dat beleggers twijfelen aan de strategische keuze van Occidental. De overname van Anadarko wordt door de markt gezien als een groot risico. Niet alleen op financieel vlak. Als echter het optimisme over Amerikaanse schalieolie terecht blijkt te zijn, dan heeft het team van Warren Buffett er weer een mooi aandeel bij.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!