Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Opties Jeff Thijssen, 17 dec 2019 17:13

Optietips VS: mooie premies op staalbedrijf US Steel

0 0 Leestijd ongeveer

Deze week open ik een opnieuw een geschreven putoptie op US Steel Corp. Het schrijven is interessant, omdat er relatief veel premie in de opties zit. Indien de koers verder stijgt of gelijk blijft, kunnen we de positie op het einde van de looptijd sluiten met winst.

Net als op 23 juli schrijf ik deze week een out-of-the-money putoptie op US Steel. De beurskoersen van veel staalbedrijven, waaronder die van US Steel Corp (symbool X) stonden in 2019 flink onder druk. Bijna alle spelers hadden enorm veel last van lage staalprijzen en hogere grondstofkosten, wat de marges onder druk zette. Als gevolg van de zwakke marktomstandigheden verlaagden veel staalbedrijven de productie. US Steel was hierop geen uitzondering.

Staalbedrijven erg volatiel

Op dit moment zit er relatief gezien nog steeds veel premie in de opties op US Steel Corp. Dat komt vooral doordat de aandelen op de beurs flink onder druk hebben gestaan, daarnaast blijven de koersen van de meeste staalbedrijven erg volatiel. De ene week behoren staalbedrijven tot de grootste stijgers, een week later komen ze in de weeklijstjes naar voren als grootste dalers. Hierdoor zit er veel premie in en dat maakt het schrijven van deze opties aantrekkelijk.

Out-of-the-money putoptie

Om te profiteren van een verdere stijging van de beurskoers of een zijwaartse beweging, heb ik besloten om een out-of-the-money putoptie te schrijven op US Steel. Concreet schrijf ik de X JAN20 13 putoptie voor $0,72. Dit betekent dat ik bij opening $72 ontvang. Met het schrijven van de optie ga ik de verplichting aan om gedurende de looptijd 100 aandelen af te nemen tegen de uitoefenprijs van $13. Ik dien deze verplichting enkel na te komen als de koper van de putoptie zijn recht uitoefent. Dit kan zowel gebeuren gedurende de looptijd als op het einde van de looptijd. De houder van de putoptie zal echter alleen in actie komen als de beurskoers daadwerkelijk onder de $13 staat en er haast geen tijdswaarde meer in de optie zit.

Stijgen of gelijk blijven

Het voordeel van het schrijven van deze optie ten opzichte van het kopen van het aandeel, is dat de belegger niet alleen geld kan verdienen als de beurskoers stijgt. Hij wordt er namelijk ook beter van als de beurskoers gelijk blijft en zelf als die lichtjes daalt. In het slechtste geval kunt u als schrijver van de putoptie worden aangewezen om de stukken te kopen. Dit betekent dat u 100 aandelen dient aan te kopen aan $13 per stuk. Maar omdat u inmiddels al $72 aan premie heeft ontvangen, koopt u ze dan feitelijk voor $12,28 per aandeel.

Schrijven putoptie US Steel Corp
VerkoopX JAN20 13 put
Expiratiedatumvrijdag 17 januari 2020
RisicoschattingHoog
Maximale winst$72
Maximale verlies$1228 *
Margin verplichting$287
* bij faillissement US Steel Corp

Update

Telkens als een positie wordt gesloten, laat ik dit weten via twitter: @jeffthijssen. Vervolgens wordt de sluiting weergegeven onder ‘updates’. Op dit moment staan er posities open op Apple, de VIX-index, Beyond Meat, GLD (goud), TLT (staatsobligaties VS) en Ulta Beauty.

Rendement

Op 2 juli ben ik van start gegaan met de rubriek Optietips VS. Het gemiddelde rendement van de optietips, met de slotkoersen van 16 december, was 9,9%. Dit percentage is het gemiddelde rendement van alle optietips. In de berekening wordt geen rekening gehouden met de omvang van de ontvangen premie, die per tip verschilt.

 • De geschreven putoptie op Dell is gesloten. (+31%)
 • De iron condor op Uber is gesloten. (+27%)
 • De iron condor op GLD is gesloten. (+48%)
 • De geschreven opties op US Steel zijn gesloten. (-13%)
 • De geschreven opties op UNH zijn gesloten. (-13%)
 • De iron condor op SBUX is gesloten. (+20%)
 • De optiecombinatie op Apple staat nog open (ongerealiseerd -187%)
 • De geschreven putspread op FXE (EUR.USD) is gesloten. (+46%)
 • De iron condor op GDX is gesloten. (+31%)
 • De geschreven callspread op JPM is gesloten. (+69%)
 • De geschreven putspread op FXE (EUR.USD) is gesloten. (+74%)
 • De verticale callspread op de VIX staat nog open (ongerealiseerd -45%)
 • De geschreven putopties op US Steel zijn gesloten. (+78%)
 • De geschreven put spread op Beyond Meat staat nog open (ongerealiseerd -120%)
 • De iron condor op GLD staat nog open. (ongerealiseerd +53%)
 • De iron condor op TLT staat nog open. (ongerealiseerd +28%)
 • De optiecombinatie op ULTA staat nog open. (ongerealiseerd +41 %)

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!