Updates

Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Actueel Menno van Hoven, 17 dec 2019 10:39

Beurzen vandaag: Unilever en Boeing in spotlights

0 0 Leestijd ongeveer

De AEX noteert vandaag kort na opening een half procent lager, op iets minder dan 608 punten. Grote daler is Unilever, dat verraste met een omzetwaarschuwing. In de VS was Boeing de gebeten hond door het nieuws dat de vliegtuigbouwer de productie van zijn bestverkopende toestel in januari gaat staken.

NEDERLAND

De AEX levert vandaag weer wat van de fraaie winsten van de afgelopen dagen in. Er is één opvallende uitschieter: Unilever, dat vandaag ruim 6% daalt na een omzetwaarschuwing. Unilever verwacht een lagere onderliggende omzetgroei dan eerder voorspeld voor 2019 en 2020. De afgegeven bandbreedte was 3-5% groei de komende jaren, nu verwacht Unilever voor de eerste helft van 2020 een groei van minder dan 3% en ook in 2019 blijft de groei licht achter bij de eerder afgegeven doelstelling. Beleggers reageren teleurgesteld, met een koersdaling van 6,2% rond 09:30. Een andere daler is ABN Amro, dat 1,5% kwijtspeelt na een lager koersdoel van Jefferies. Dat gaat van €18 naar €17,50.

Grootste stijgers AEX/AMX om 09:30 uur:

 • AMG +1,9%
 • ASML +1,2%
 • Boskalis +1,1%

Grootste dalers AEX/AMX om 09:30 uur:

 • Unilever -6,2%
 • Arcadis -2,9%
 • ArcelorMittal -1,7%

EUROPA

Ook elders in Europa zien we lagere koersen, met een min van 0,4% voor de Eurostoxx50-index. Unilever voert ook hier de dalers aan, gevolgd door het Franse Safran, dat inlevert door het nieuws dat Boeing de productie van zijn 737 MAX Jetliner toestellen in januari zal stilleggen. Danone levert ook in, synchroon met Unilever. Grootste stijger is vandaag Nokia, dat daarmee een klein beetje herstelt van de enorme koersdreun dit jaar (-34%). Het aandeel van de Finse netwerk- en mobiele-telefoniebedrijf staat nog altijd vlak boven de laagste jaarkoers.

Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09:30 uur:

 • Nokia +1,7%
 • ASML +1,2%
 • Engie +0,7%

Grootste dalers Eurostoxx50 om 09:30 uur:

 • Unilever -6,2%
 • Safran -3,5%
 • SAP -1,8%

VERENIGDE STATEN

De Dow Jones sloot gisteren 0,4% hoger, op 28236 punten. Hier presteerde de sector Healthcare goed, met UnitedHealth en Pfizer als grootste stijgers. Farmaceut Pfizer verhoogde het dividend met bijna 6%, tot $0,38 per kwartaal. Grootste daler was vliegtuigbouwer Boeing, dat de productie van zijn bestverkopende toestel, de 737 MAX, stillegt in januari. Boeing’s beslissing om de productie volgende maand te staken komt na een weigering van de Amerikaanse Federal Aviation Administration om toestemming te geven voor het weer in gebruik nemen van de geplaagde 737 MAX-toestellen in 2020. Deze toestellen staan al sinds maart aan de grond na twee crashes die aan 346 mensen het leven hebben gekost.

Grootste stijgers Dow Jones:

 • UnitedHealth +2,3%
 • Pfizer +2,1%
 • Dow Inc. +1,7%

Grootste dalers Dow Jones:

 • Boeing -4,3%
 • American Express -0,8%
 • Caterpillar -0,1%

GRAFIEK VAN DE DAG

Grootste daler vandaag is dus Unilever, dat zijn omzetvoorspelling voor 2020 verlaagt vanwege terugvallende economische groei in Zuid-Azië en moeilijke omstandigheden in West Afrika. Topman Jope geeft aan in de eerste helft van 2020 een verbetering van de resultaten te verwachten ten opzichte van het huidige kwartaal, maar laat weten dat de groei minder dan 3% zal zijn en daarmee onder de doelstelling uit al komen van 3-5% op jaarbasis.

Het aandeel Unilever bereikt vandaag het laagste niveau sinds april, met in de ochtendhandel een voorlopig dieptepunt van €51,38. Met een min van ruim 6% is het de grootste koersdaling voor Unilever sinds augustus 2015.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.