Column: beruchte Fed-president Paul Volcker overleden
Op 29 februari 1980 steeg de Amerikaanse inflatie tot 14,2%. Volcker reageerde hierop door op 3 maart 1980 de rente te verhogen tot 20%. Dit leidde tot massawerkloosheid en een diepe recessie.
De volkswoede was zo groot dat Volcker zelfs moest worden beveiligd. De waarderingen van aandelen, gemeten aan de hand van koers-winstverhoudingen, daalden tot een niveau dat het laatst was gezien tijdens de donkerste dagen van de depressie in de jaren dertig.
Inflatiecheck
Door de dood van Volcker kwamen er de afgelopen dagen allemaal anekdotes bovendrijven. Zoals zijn bezoek aan de kaaskramen van de New Yorkse markt Citarella, waar hij bij het ene na het andere stukje kaas naar het etiket keek. Naar verluidt niet om de calorieën te checken maar het inflatiepercentage.
Een ander mooi verhaal vond ik dat Volcker zonder beveiliging op een vistocht was. Daar werd hij zodanig aangestaard door een man dat hij zich onveilig voelde. De man kwam recht op hem af en vroeg om een handtekening op een dollarbiljet. Volcker was volgens deze man de reden dat de dollar nog waarde had.
Tegenstander van financiële innovaties
In 2008 haalde de Amerikaanse president Barack Obama Volcker uit zijn pensioen om hem aan het werk te zetten als voorzitter van de Economic Recovery Advisory Board. Volcker – fel tegenstander van financiële innovaties – moest gaan helpen de problemen op te lossen die ontstonden door vernieuwingen op de Amerikaanse hypotheekmarkt. Hij had eerder gezegd dat de enige nuttige innovatie in de financiële wereld de uitvinding van de geldautomaat was. Vorig jaar zei Volcker dat hij zich steeds meer zorgen maakte over de schulden die wereldwijd de pan uit aan het rijzen waren.
In veertig jaar tijd zijn de wereldwijde centrale banken onder leiding van de Amerikaanse Fed van het ene uiterste naar het andere uiterste gegaan. In 2019 zijn er bijvoorbeeld meer dan vijftig renteverlagingen geweest.
Aandelenbeleggers hebben enorm geprofiteerd van de complete verandering van de Amerikaanse centrale bank. Waar de bank in de jaren tachtig passief en anti-aandelenmarkt was, helpt de Fed nu met QE en renteverlagingen. De Amsterdamse AEX heeft over deze periode bijvoorbeeld een rendement gegeven van 3043%.
Opruimen
Ik vrees dat het over een paar jaar tijd is voor een nieuwe Paul Volcker die de excessen van de huidige bullmarkt gaat opruimen. Vervolgens zal er een koopmoment voor aandelen aanbreken dat net zo groot is als begin jaren dertig en begin jaren tachtig.