Updates

Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Opties Jeff Thijssen, 27 nov 2019 15:47

Inspelen op nieuwe onrust op de financiële markten

0 0 Leestijd ongeveer

De rust lijkt te zijn wedergekeerd op de aandelenbeurzen, maar één negatieve tweet van Trump of een tegenvallend macro-economisch cijfer kan hier verandering in brengen. Een optieconstructie op de VIX biedt mogelijkheden.

In de afgelopen dagen bereikte de Amerikaanse beurzen nieuwe records. Beleggers lijken er steeds meer vanuit te gaan dat er een handelsakkoord gaat komen tussen China en de Verenigde Staten en dat zet de markt hoger. De VIX-index, die de impliciete volatiliteit (verwachte beweging) weergeeft van de S&P500 is door de nieuwe records flink gedaald. Begin oktober stond deze index nog op 21, inmiddels staat er een stand van 11,5 op de borden. Hiermee staat de index ver onder haar historisch gemiddelde van 18 en dat biedt kansen.

De huidige stand van 11,5 wil zeggen dat er op dit moment weinig angst in de markt zit. Voor de komende dertig dagen betekent een stand van 11,5 dat de markt verwacht dat de S&P500 tussen een bandbreedte van +1,0 en -1,0% zal bewegen. Eén negatieve tweet van de Amerikaanse president of een tegenvallend macro-economisch cijfer kan hier echter al snel verandering in brengen.

Beleggen met opties voor een hogere VIX

Ik verwacht dat de lage VIX de komende maanden niet houdbaar is en wil daarvan profiteren met een optiecombinatie op de VIX-index. Concreet gaat het om de VIX apr20 14/19 callspread. Dat wil zeggen: koop de VIX apr20 14 call en verkoop de VIX apr20 19 call. In totaal wil ik maximaal $2,30 betalen voor deze combinatie. Met een contractgrootte van 100 betekent dit dat deze combinatie $230 kost. Deze combinatie kan maximaal $500 waard worden.

Beleggers dienen er rekening mee te houden dat de gehele inleg verloren kan gaan. Het is dan ook aan te raden om niet meer dan 1% van de totale waarde van de portefeuille te investeren. Het hogere risico zorgt ervoor dat er ook een kans is op een hoog rendement. Mijn collega Karel Mercx tipte in de afgelopen twee jaar al twee callopties op de VIX, en realiseerde daarmee een rendement van 66,9 % en 122%. Daarnaast wil ik beleggers erop wijzen dat niet elke broker de opties op de VIX-index ondersteunt. Twee Nederlandse brokers die deze opties wel aanbieden zijn Lynx en TradersOnly.

VIX apr20 14/19 callspread
KoopVIX apr 2020 14 call
VerkoopVIX apr 2020 19 call
Totaal te betalen premie$ 2,30
Expiratiedatumdinsdag 14 april 2020
Maximale winst$ 270
Maximale verlies$ 230

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!