Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Advies van de dag Koen Lauwers, 26 nov 2019 12:00

Wheaton Precious Metals gaat als een trein

0 0 Leestijd ongeveer

Wheaton Precious Metals profiteerde in het derde kwartaal van hogere edelmetaalprijzen. Daardoor ging het zowel met omzet, winst als kasstromen de goede richting uit.

Het streaming-bedrijfsmodel van Wheaton Precious Metals (WPM) heeft zijn deugdelijkheid bewezen. In ruil voor een kapitaalinjectie krijgt het bedrijf gedurende een bepaalde periode recht op een percentage van de toekomstige edelmetaalproductie van een mijn. Daarbij geldt een vooraf vastgestelde prijs.

WPM heeft op dit moment 19 afnameovereenkomsten lopen met mijngroepen in Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Europa. De omzet is voor 62,3% samengesteld uit de verkoop van goud. Zilver is goed voor 34,3% en palladium voor 3,4%. De gemiddelde verkoopprijs voor goud en zilver steeg in het derde kwartaal met respectievelijk 21 en 16%.

Palladium deed het nog een stuk beter. Toen de overeenkomst met Sibanye Stillwater vorige zomer werd afgesloten, kostte een troy ounce palladium $940. Dit is intussen opgelopen naar meer dan $1750! Per saldo klom de groepsomzet op jaarbasis met ruim een vijfde naar $223,6 mln. De aangepaste nettowinst verdubbelde ruimschoots (+107%) naar $72,7 mln.

Schuld gedaald

WPM investeerde in 2018 $900 mln aan nieuwe afnameovereenkomsten en plukt daar nu de vruchten van. De vrije kasstroom was vorig jaar nog negatief, maar na drie kwartalen in 2019 loopt deze op naar $475,9 mln. Daardoor kon de schuldpositie worden verlaagd. De nettoschuld daalde tussen juli en september met bijna 15% naar $862 mln. Het is de bedoeling om deze schuld in 2021 volledig af te bouwen.

2019 wordt een recordjaar wat de productie van goud betreft, met een verwachte output van 390.000 troy ounce. Door sociale onrust bij Peñasquito (eigendom van Newmont Goldcorp) werd de productieprognose voor zilver verlaagd naar 21 miljoen troy ounce. Het betreft een erg voorzichtige schatting, want na drie kwartalen in 2019 bedraagt de zilveroutput al 16,5 miljoen troy ounce.

Uitbreidingen op komst voor Wheaton Precious Metals

Door geplande uitbreidingen en nieuwe overeenkomsten mikt WPM voor de periode 2019-2023 op een gemiddelde jaarlijkse output van 750.000 troy ounce goud-equivalent. Ik handhaaf het koopadvies op WPM met het oog op een geleidelijke verdere stijging van de goud- en zilverprijzen.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!