Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Verhaal van de Week Jeff Thijssen, 25 nov 2019 07:30

Brokeronderzoek: zo gebruikersvriendelijk (of niet) is jouw broker

0 0 Leestijd ongeveer

Bij de keuze van een broker zijn naast kosten ook andere aspecten van belang. Denk aan handelsmogelijkheden, gebruiksgemak en service. Welke broker komt op deze onderdelen het beste uit de bus?

In ons onderzoek kijken we, naast kosten, ook naar handelsmogelijkheden, gebruiksgemak en de service die brokers bieden. Dit jaar hebben we twee nieuwe onderdelen opgenomen in dit deel van ons onderzoek: ‘handelsmogelijkheden futures’ en ‘handelsmogelijkheden overig’. Bij dit laatste onderdeel toetsen we of beleggers short kunnen gaan in aandelen en of de broker de mogelijkheid biedt om voor- en nabeurs te kunnen handelen in aandelen. Beleggers kunnen immers niet alleen geld verdienen aan een koersstijging. Short gaan biedt een eenvoudige manier om in te spelen op koersdaling van een aandeel.

Meer is beter

Niet elk punt van ons onderzoek zal voor elke belegger even relevant zijn. Om toch tot een vergelijking te komen, gaan we ervan uit dat meer mogelijkheden en dienstverlening altijd beter is dan minder. Wel is het lastig om op alle gebieden tot objectieve meetcriteria te komen en daar punten aan toe te kennen. Zo kunnen storingen natuurlijk erg vervelend zijn voor beleggers, maar het is voor ons ondoenlijk om een waterdicht overzicht te krijgen van het aantal storingen (en de ernst daarvan) bij elke broker in een bepaalde periode. Ook service betekent niet voor elke belegger hetzelfde. Toch hebben we geprobeerd daar een objectieve maatstaf voor te creëren en daar brokers op te beoordelen. Wat de best passende broker is, hangt echter vooral af van de persoonlijke wensen en behoeften van een belegger.

Handelsmogelijkheden aandelen

Voor de handelsmogelijkheden in aandelen hebben we onderzocht welke landen worden ondersteund door welke brokers. Daarnaast hebben we bekeken of beleggers short kunnen gaan in aandelen en of klanten voor- en nabeurs kunnen handelen. Uit ons onderzoek blijkt dat de belangrijkste aandelenmarkten voor de Nederlandse particuliere belegger eigenlijk prima bereikbaar zijn. Alle brokers bieden Nederland, België, Duitsland, de VS, het VK en Zwitserland aan. In met name Scandinavië, Azië en Australië is het aanbod minder eenduidig. Bij Lynx en TradersOnly zijn aandelen uit Scandinavische landen als Finland en Denemarken niet of slechts beperkt beschikbaar. Bij Binck en Rabobank is handel op Aziatische beurzen niet mogelijk. Bij de overige aanbieders zijn Scandinavië en Azië wel goed vertegenwoordigd.

Dit jaar hebben we ook onderzocht of beleggers short kunnen gaan in aandelen. Een grote groep actieve beleggers probeert namelijk niet alleen te profiteren van koersstijgingen, maar ook van koersdalingen. Er zijn verschillende manieren om te speculeren op een daling, zoals putopties, turbo’s, futures en cfd’s. De meest eenvoudig manier is echter short gaan in aandelen met de insteek om deze later terug te kopen tegen een lagere koers. Dit short gaan in aandelen wordt ondersteund door DeGiro, Lynx, Saxo Bank en TradersOnly, maar niet door de grootbanken. Bij Binck kunnen klanten enkel op intraday-basis in een beperkt aantal aandelen short gaan (intraday houdt in dat de posities op het einde van de dag weer dienen te worden gesloten).

Ook hebben we onderzocht of brokers voor- en nabeurs handelen ondersteunen. Een voordeel hiervan is dat een belegger direct kan zien hoe de markt reageert op bedrijfscijfers die voor dan wel na de handelsdag verschijnen, en ook buiten de normale handelstijden zijn positie kan managen. Beleggers die niet voor- en nabeurs kunnen handelen zullen moeten wachten tot de markt opengaat, en dit kan serieuze gevolgen hebben voor het beleggingsresultaat. De klanten bij Flatex, Lynx, Saxo en TradersOnly genieten dit voordeel ten opzichte van de klanten van ABN Amro, Binck, DeGiro, ING en Rabobank. Voor beleggers die voorbeurs of nabeurs een positie wensen te managen, is het aan te raden een limietorder te gebruiken. Omdat er minder handel plaatsvindt buiten de reguliere handelstijden, kunnen er namelijk grotere uitslagen zijn.

Handelsmogelijkheden brokeronderzoek

Handelsmogelijkheden opties

Ook dit jaar hebben we opties meegenomen in ons onderzoek vanwege de meerwaarde die ze kunnen bieden. Zo kan het gedekt schrijven van callopties extra rendement opleveren. En met putopties kunnen beleggers extra bescherming aanbrengen binnen een portefeuille. Uit ons onderzoek blijkt dat Nederlandse opties goed beschikbaar zijn. Alleen klanten bij nieuwkomer Flatex kunnen hier niet in handelen. De Duitse broker verwacht dat dit in de tweede helft van 2020 wel kan.

Kijken we naar de Amerikaanse markt, dan zien we dat ABN Amro, Binck, Lynx, Saxo Bank en TradersOnly bij onze steekproef de maximale score behalen. Flatex en Rabobank bieden op dit moment geen Amerikaanse opties aan.

Futures

Dit jaar hebben we ook specifiek gekeken naar het aanbod van futures in Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten. Banken en brokers die de belangrijkste futures tonen, zorgen ervoor dat de klanten direct kunnen zien wat er speelt op de financiële markten. Neem bijvoorbeeld de ES-minifuture (S&P500) waarvan dagelijks meer dan 1 miljoen contracten van eigenaar verwisselen. Deze future wordt bijna 24 uur per dag verhandeld en geeft daardoor ook buiten de normale handelsuren een goed beeld van wat er speelt op de Amerikaanse aandelenmarkt. Omdat de S&P500 leidend is voor andere beurzen, biedt het tonen van de future meerwaarde.

De futuremarkt is daarnaast volop in beweging. Op 6 mei lanceerde de Chicago Mercantile Exchange de Micro E-minifuture, waardoor zelfs particuliere beleggers met een kleine portefeuille actief kunnen handelen in S&P500-futures. Met deze future kunnen beleggers inspelen op een stijging of een daling van de S&P500.

Verschillende brokers scoren goed op dit onderdeel. Binck, DeGiro, Lynx, Saxo en TradersOnly krijgen alledrie de maximale score. Bij Flatex en de grootbanken ABN Amro, ING en Rabobank zijn futures beperkt of niet verhandelbaar. Flatex verwacht in de tweede helft van 2020 futures te introduceren.

brokeronderzoek opties en futures

Ordertypes en gebruiksgemak

Bij het invoeren van orders zijn er verschillende voorwaarden die de belegger aan zijn broker kan meegeven. Een bekend voorbeeld is de limiet, die bij elke partij beschikbaar is. Dit is de maximumprijs voor een kooporder of een minimumprijs in het geval van een verkoopopdracht. Een daarnaast veel gebruikte order is een bestensorder. Bij dit ordertype krijgt de belegger direct uitvoering tegen de best mogelijk prijs. Bestensorders zijn alleen bij ABN Amro niet beschikbaar. Naast de limietorder en bestensorder zijn er nog allerlei andere ordertypen die het leven van een belegger kunnen vergemakkelijken. Denk bijvoorbeeld aan een stoploss, bracket of trailing stoploss. Lynx en TradersOnly behalen het maximaal aantal punten op dit onderdeel, gevolgd door Saxo op de derde plaats.

Producten brokeronderzoek

Wat betreft gebruiksgemak hebben we gekeken naar de verschillende manieren waarop klanten hun beleggingen kunnen beheren en hebben we de verschillende apps van de brokers onderzocht. Elk van de brokers is bereikbaar via internet en telefoon. Een aantal brokers biedt ook software aan die klanten kunnen installeren op de eigen computer. Dit soort software biedt vaak extra mogelijkheden, wat vooral voor actieve beleggers interessant kan zijn. Alle aanbieders beschikken over een app waarmee klanten orders kunnen plaatsen. Alle apps behaalden de maximale score, uitgezonderd die van ABN Amro. Dat komt omdat die ene app geen grafieken toont van het koersverloop.

Ordermethoden brokeronderzoek

Service

Service is een moeilijk onderdeel om objectief te beoordelen. We hebben net als de voorgaande jaren zes aspecten onderzocht die van belang kunnen zijn, namelijk: fundamentele analyse, technische analyse, optie-analyse, chatfunctie, schaduwportefeuille en nieuws. Daarnaast toetsen we dit jaar op drie nieuwe aspecten: smart routing, gratis telefonische orders en gratis real­time koersen van aandelen uit de AEX-index.

Bij smart order routing gaat software van de broker op verschillende beurzen op zoek naar de beste mogelijke prijs. Dit betekent dat de order van een klant kan worden uitgevoerd op de hoofdbeurs, of op een alternatieve beurs. Als de broker over een kwalitatief hoogwaardig smart router beschikt, kan dit betekenen dat orders tegen een voor de klant gunstigere prijs worden uitgevoerd. Dat kan een groot verschil maken op het kostenvlak. Immers, als een aandelenorder van 1000 aandelen €0,01 beter wordt uitgevoerd, bespaart de belegger €10. ING, Lynx, Rabobank, Saxo Bank en TradersOnly zijn de enige brokers die op dit moment smart order routing-technologie gebruiken voor Nederlandse aandelen. ABN Amro, Binck en DeGiro sturen Nederlandse aandelenorders direct naar de hoofdbeurs. Flatex stuurt de orders direct naar de alternatieve beurs TradeGate.

Ook gratis telefonische orders zien we als een extra service. Enkel Lynx en Traders­Only bieden deze mogelijkheid. Bij andere brokers lopen de kosten van het telefonisch doorgeven van een order enorm uiteen. Saxo Bank spant de kroon met maar liefst €50 per transactie. De meeste brokers bieden gratis realtime koersen aan voor aandelen uit de AEX-index. Uitzonderingen hierop zijn Lynx, Saxo Bank en TradersOnly. Klanten bij Lynx en TradersOnly betalen hiervoor €3 per maand en klanten van Saxo Bank €7 per maand.

De mate waarin alle services worden aangeboden, hebben we niet meegewogen. Als de service op de peildatum beschikbaar was, is de maximale score toegekend.

Conclusie

Er zijn ongetwijfeld nog allerlei andere gebieden te bedenken die voor bepaalde beleggers van belang zijn maar die we niet in dit onderzoek hebben meegenomen. Niet alles leent zich dan ook voor onderzoek in de vorm die wij hebben gekozen. De kwaliteit en reactiesnelheid van de klantenservice, betrouwbaarheid en de aangeboden informatie kunnen ook de doorslag geven bij de keuze voor een broker.

Op het onderdeel handelsmogelijkheden scoren Lynx en TradersOnly het hoogst, gevolgd door Saxo Bank op plaats drie en DeGiro op plaats vier. De laatste plek is voor Rabobank. Ook op het gebied van service en gebruiksgemak komen de brokers Lynx en TradersOnly als beste uit de bus, gevolgd door Saxo Bank. Op plaats vier vinden we drie brokers met hetzelfde aantal punten: Binck, ING en Rabobank.

Zoals gezegd verschilt het per belegger welke broker het meest geschikt is. De kosten zijn uiteraard belangrijk, maar het is ook van belang dat de gewenste producten beschikbaar zijn en dat het orderproces naar wens verloopt. Voor zeer actieve beleggers is het interessant om bij meerdere brokers een rekening aan te houden. Voor minder actieve beleggers is één rekening voldoende, mits deze past bij de persoonlijke wensen en behoeften.

De opgetelde en gewogen scores voor de drie onderdelen (handelsmogelijkheden, gebruiksgemak en service) leveren een gedeelde eerste plaats op voor Lynx en TradersOnly. Volgens onze puntentelling presteren deze brokers op dit onderdeel van het brokeronderzoek het beste.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ