Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Interview Harriët Verbeek, 23 nov 2019 09:00

Belegger van de Week: Constant Stevense

0 0 Leestijd ongeveer

Constant Stevense (73) is voorzitter van de Stichting Rechtsbescherming Beleggers. Voor de Stichting bezoekt hij veel aandeelhoudersvergaderingen van beursgenoteerde bedrijven.

Waarom bent u met beleggen begonnen?

‘Van jongs af aan was ik geïnteresseerd in beleggen. Als 5-jarige zat ik al in de kamer op een stoel met de beurspagina van de krant in mijn handen. Ik kon nog niet lezen, maar die cijfertjes boeiden me mateloos. Ook herinner ik me nog goed wat mijn eerste beleggingen waren: staatsobligaties en aandelen Philips. Dat is inmiddels meer dan vijftig jaar geleden.’

Waarom bent u nu een actieve belegger?

‘Ik ben nog steeds actief op de beurs en beheer tegenwoordig twee portefeuilles: van mijzelf en van de stichting. Ik doe de beleggingen voor de stichting nu ongeveer acht jaar. Wij hadden geld in kas en het bestuur vond dat het bij de doelstellingen paste om daarmee te gaan beleggen. Tijdens het huishoudelijke gedeelte na onze jaarlijkse Beleggersdag – altijd op de laatste zaterdag in november – kan men vragen stellen over het beleggingsbeleid.’

Wat was uw grootste succes?

‘Mijn grootste persoonlijke succes is het Belgische bedrijf D’Ieteren, een importeur en distributeur van auto’s. Ik kocht half juni aandelen voor €37,50 en de koers is inmiddels opgelopen tot €60. De Belgische beurs volg ik met veel interesse, je komt er mooie bedrijven tegen. Bijvoorbeeld Greenyard, een groothandel in fruit. Dat bedrijf spreekt mij ook aan omdat ik gepensioneerd fruitteler ben.’

Wat was uw grootste teleurstelling?

‘Lernout & Hauspie, een bedrijf op het gebied van spraaktechnologie. Twintig jaar geleden leek dat de toekomst en ik ben in die tijd ook een paar keer naar een aandeelhoudersvergadering geweest. De koers kelderde toen er fraude aan het licht kwam en in 2001 ging het bedrijf failliet. Veel Belgen zijn hard getroffen door dit faillissement en het heeft mij persoonlijk ook flink wat geld gekost.’

Hoeveel tijd besteedt u aan beleggen?

‘De dag begint voor mij meestal met het bekijken van de koersen op internet via IEX One en het lezen van online-artikelen van ‘Beurs bij het ontbijt’ van de Belgische broker Bolero. Zo blijf ik op de hoogte van het belangrijkste beursnieuws. Voor de stichting bezoek ik veel buitengewone- en algemene aandeelhoudersvergaderingen van bedrijven. Dit jaar heb ik al 73 vergaderingen bijgewoond, daarna maak ik een verslag en dat stuur ik naar onze leden. Op dit moment ben ik druk bezig met de voorbereiding van onze jaarlijkse Beleggersdag op 30 november in Rotterdam.’

Wat is uw beleggingsstijl?

‘Voor mijn eigen portefeuille selecteer ik bedrijven die op de langere termijn in waarde kunnen toenemen. Meestal zijn dat smallcaps, zoals Pharming, Accsys, Hydrotec, DGB Group en Ease2pay. Voor de korte termijn werk ik met opties en speculeer ik op koersstijgingen en -dalingen. De portefeuille van de stichting bestaat uit bedrijven waarvan wij de vergaderingen bezoeken, in totaal ongeveer 45 posities. Aandelen die na de AVA en na aftrek van dividend rood staan verkoop ik. Staan ze in het groen dan houd ik ze. Hierdoor zijn ons bij Fugro en Imtech forse verliezen bespaard gebleven.’

Wat is uw grootste ergernis?

‘Dat is het beleid van Trump, hij gedraagt zich soms als een klein kind. Hij zit China dwars, wil de Fed dwingen om de rente te verlagen en komt geregeld op een beslissing terug. Met zo’n president kun je geen beleggersbeleid voeren. Daarom beleg ik tegenwoordig in bedrijven die niet zo kwetsbaar zijn voor zijn uitlatingen en voor de brexit, bijvoorbeeld Basic-Fit, want mensen moeten toch sporten.’

Welke belegger bewondert u het meest?

‘De familie Van der Vorm van HAL Investments. In mijn beleving heeft HAL het beter gedaan dan Warren Buffett. In België bewonder ik het management van Ackermans & Van Haaren, een investeerder in industriële ondernemingen.’

Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?

‘Er zit weinig kracht meer in de beurs. De AEX heeft de 600 punten aangetikt, maar ik denk dat index terugzakt naar 575 punten. De brexit en de handelsoorlog moeten eerst goed aflopen.’

Welke tip hebt u voor andere beleggers?

‘Beleg in bedrijven die niet zoveel last hebben van politieke ontwikkelingen. Bijvoorbeeld Ackermans & Van Haaren, WDP en Montea. Andere mooie bedrijven zijn Lotus Bakeries en TINC.’

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!