Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Opinie Johan Brinkman, 21 nov 11:00

Commentaar: AEX op 600 punten

0 0 Leestijd ongeveer

Met de AEX op 600 punten bereikte de langste bullmarkt uit de geschiedenis deze maand een nieuwe mijlpaal. In het buitenland zal dit nieuws zijn ondergesneeuwd onder de all time highs op Wall Street. Maar voor Nederlandse beleggers is het fijn om te weten dat de hoofdgraadmeter van de Amsterdamse beurs goed meedoet op het internationale speelveld.

Het rendement bedraagt 200,2% sinds het dieptepunt van aandelenmarkten wereldwijd op 9 maart 2009. Daarmee blijft de AEX weliswaar ver achter bij de Dow Jones en de S&P500. Maar ze slaat in Europa bepaald geen slecht figuur.

Eerst een kijkje onder de motorkap van de Amsterdamse beurs. Van de AEX-aandelen die in 2009 ook al waren opgenomen, zijn ASML (+2040,5%), DSM (+570,3%) en Wolters Kluwer (+461,8%) de best renderende. De top-5 wordt aangevuld door twee aandelen die pas later in de hoofdindex werden opgenomen, Galapagos (+2990,5%) en Aalberts (+1029,1%). De grootste verliezers zijn KPN (-48,0%) en ArcelorMittal (-53,7%). Bij al deze percentages is overigens het dividend niet meegerekend.

Het aandeel waarmee beleggers sinds 2009 echter het meeste koerswinst hadden kunnen boeken, maakt onderdeel uit van de AMX met middelgrote bedrijven. Het betreft Besi met een koersrendement van +6364,3. Twee weken geleden schreef ik op deze plek al dat de kracht van de AMX in mijn ogen nog weleens wordt onderschat. Nog beter presteerden de afgelopen 10,5 jaar overigens met zo’n +257,8% de kleine beursfondsen in de AScX.

AEX op 600 punten

De AEX op 600 punten staat dus ook symbool voor het succes van de Nederlandse mid- en smallcaps. Maar hoe verhouden de rendementen van de Amsterdamse beursgraadmeters zich tot die van (hoofd)graadmeters in het buitenland? Zoals gesteld kunnen we niet tippen aan de S&P500 (+361,5%) en de Dow Jones (+328,2%). Hier zijn bedrijven als Netflix (+5401,3%) en Apple (+2149,7%) de blikvangers. Maar het Beursplein doet het wel beduidend beter dan de pan-Europese Stoxx600 (+157,0%) en Stoxx50 (+104,7%).

Kortom: de Amsterdamse beurs is niet het middelpunt van de internationale financiële wereld. Maar voor de genoemde Nederlandse aandelen met topresultaten hoeven particuliere beleggers hun neus zeker niet op te halen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!