Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen

Actueel advies

NN Group blijft door positieve omslag keurig in balans

0 0 Leestijd ongeveer

NN Group wist in het derde kwartaal een krimpende bijdrage van de leventak op te vangen met groei in andere segmenten. Het bedrijf weet die balans goed te bewaren en maakt indruk met een hoge kapitaalgeneratie.

Bij NN Groupleiden kwartaalcijfers de aandacht niet af van de uitdaging waar de verzekeraar voor staat. De Nederlandse markt voor levensverzekeringen staat stevig onder druk. In de belangrijkste oorzaken – fiscale wijzigingen, terughoudendheid bij consumenten na de woekerpolisaffaires en een lage rente die het onmogelijk maakt om aantrekkelijke garantieproducten aan te bieden – komt voorlopig geen verandering. De verzekeraar speelt echter dermate goed in op het lastige marktklimaat, dat het aandeel toch een aantrekkelijke belegging is. Dat is voornamelijk te danken aan de succesvolle strategie gericht op diversificatie en het uitbouwen van de schaalomvang.

Het bedrijf heeft circa een derde van de Nederlandse markt voor levensverzekeringen in handen. Dat is een flink voordeel, aangezien de kosten verdeeld kunnen worden over een groter polissenpakket.

Balans verschuiven

De levendivisie levert ondanks de geleidelijke krimp voorlopig een bijdrage van jaarlijks ruim €800 mln aan de kapitaalgeneratie. Dankzij die bijdrage en de sterke kapitaalgeneratie bij de andere activiteiten, is de buffer Solvency II gestegen tot 217%. Dat is ruim voldoende voor zowel een mooi dividend alsook om via investeringen en overnames de activiteiten langzaam maar zeker te verschuiven naar andere aandachtsgebieden. Een goed voorbeeld is de aankoop van de niet-levensactiviteiten van Vivat, waarvoor afgelopen maandag groen licht kwam van de toezichthouder. Samen met Athora neemt NN Group het bedrijf over van het Chinese Anbang.

Basis onder koopadvies van sectorfavoriet NN Group

Andere activiteiten met een groeiende bijdrage aan de kapitaalgeneratie zijn vermogensbeheer en de eigen bank. Internationaal maakt onder meer de groei in Japan indruk. In de eerste negen maanden van 2019 is het operationeel resultaat daar met ruim 20% gestegen naar €168 mln. Het basisscenario is dat de groei van de overige activiteiten op de middellange termijn de krimp van de leventak compenseert. Door de mogelijk fikse impact van eenmalige zaken – zoals schade na grote stormen – moeten beleggers wel rekening houden met een beweeglijk resultaatverloop. Dankzij de ruime reserves en hoge kapitaalgeneratie kan het dividend (5,5% rendement) echter gestaag groeien. Dat vormt de basis onder het koopadvies van sectorfavoriet NN Group.

Eenmalige posten vertekenen kwartaalcijfers
De kwartaalcijfers van NN Group vormen een weerspiegeling van de omslag die het concern probeert te maken. Het operationeel resultaat van de Nederlandse leventak daalde met 14% naar €204 mln. Die terugval wordt bijna volledig uitgevlakt door onder meer schade- en andere verzekeringsactiviteiten in Nederland (+20% naar €55 mln), Europa (+14% naar €74 mln), Japan Life (+11% naar €50 mln) en banking (+12% naar €38 mln). Op concernniveau daalde het operationeel resultaat met 2% naar €453 mln. De onderneming ligt op koers richting het doel om de kosten te verlagen, met een kostenbasis die €323 mln lager ligt dan eind 2018. Door eenmalige posten viel het resultaat voor belastingen met 30% terug naar €667 mln en de nettowinst daalde met 35% naar €515 mln.
NN Group in cijfers
Q3 2019Q4 2019
Bruto premie-inkomsten (mln)37652949
Operationeel resultaat (mln)453463
Nettowinst (mln)515788

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!