Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 12 jun 2019 09:00

NN Group vist de krenten uit de pap

0 0 Leestijd ongeveer

De overnamestrijd rond Vivat is gewonnen door NN Group en Athora. Het laatstgenoemde bedrijf krijgt de levens-activiteiten in handen, terwijl NN Group ervandoor gaat met de schadetak.

NN Group heeft vrijdag 7 juni onder meer Aegon en ASR afgetroefd in de biedingsstrijd om Vivat. Het Chinese moederbedrijf Anbang had de onderneming in de etalage geplaatst in een poging om de eigen schuldenberg terug te dringen. Vivat is actief onder merknamen zoals Reaal en Zwitserleven.

De transactie is opgebouwd uit twee stappen. Athora neemt Vivat over en houdt zelf de levensverzekeringsdivisie en de afdeling vermogensbeheer. De schadetak en overige activiteiten worden voor €416 mln doorverkocht aan NN Group, dat ook €150 mln aan leningen overneemt. De kaspositie is ruim voldoende, zodat het bedrijf het lopende programma voor de inkoop van eigen aandelen niet hoeft bij te stellen.

Prima zet

Voor NN Group is de transactie een prima zet. De verzekeraar betaalt een redelijke prijs om de resultaatontwikkeling wat minder afhankelijk te maken van de uitdagende markt voor levensverzekeringen. Bovendien krijgt NN Group er een nieuw verkoopkanaal bij. De overname van Delta Lloyd in 2017 wijst uit dat de onderneming er goed in slaagt om na een nieuwe aankoop te profiteren van synergievoordelen en kostenbesparingen. Dankzij de ervaringen met die transactie gaat het in elkaar schuiven van beide organisaties naar verwachting weinig problemen opleveren. Het is de bedoeling om de overname in het eerste kwartaal van volgend jaar af te ronden.

Minpuntje weegt niet zwaar

De beurskoers van NN Group veerde na het nieuws met ruim 4% op. Ook ASR en Aegon wonnen terrein, aangezien beleggers opgelucht waren dat deze partijen niet diep in de buitel tasten voor Vivat. Het enige minpuntje van de transactie is dat de kapitaalbuffer van NN een kleine tik krijgt. De keurige Solvency II ratio van 213% zou dalen naar 207%. Dat is echter ruim voldoende om het dividend (5,7% rendement) ook na het inlijven van Vivat verder te laten groeien. Bovendien kan NN Group de buffer dankzij de sterke kapitaalgeneratie in rap tempo weer verstevigen. Het koopadvies voor deze sectorfavoriet wordt dan ook met kracht herhaald.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!